Alveotomija

Za rutinske ekstrakcije zubi koriste se instrumenti u obliku poluga i kliješta. Različite su konstrukcije i namjene, a zajednička im je svrha postupno rasklimavanje zuba i vađenje iz alveole. Tim se instrumentima može većina zubi izvaditi izravno kroz alveolu. Međutim, zub ili dio korijena zuba može biti smješten dublje u kosti zbog čega nije dostupan izravnom vađenju. To može biti slučaj kod jako zavijenih korjenova čiji dijelovi tijekom vađenja puknu te kod retiniranih ili impaktiranih zubi. Da bi se takav korijen ili zub izvadio, potrebno je kirurškim putem izraditi otvor na kosti kojim će se osigurati pristup za ekstrakciju.
Zahvat se provodi u lokalnoj anesteziji, a nakon rezova gingive i prikazivanja operacijskog područja odstranjuje se dio alveolarne kosti. Odatle potječe naziv alveolotomija (što doslovno znači „rezanje alveolarne kosti“) ili kraće: alveotomija. Kroz načinjeni otvor u kosti vadi se zaostali korijen ili retinirani zub, a po završetku operacije rana se pokrije gingivom koja se potom sašije. Rana na gingivi cijeli u roku od tjedan dana, nakon čega se skidaju šavovi, a kost se spontano regenerira tako da nakon nekoliko mjeseci ispuni načinjeni defekt.
Nakon alveolotomije može se javiti postoperativna bol i oticanje kao fiziološki odgovor na oštećenje tkiva. Intenzitet i trajanje boli ovisi o opsegu operacije, a uglavnom prestaje nakon nekoliko dana. Učinkovito se kontrolira uobičajenim nesteroidnim analgeticima. Oteklina se također smanjuje tijekom nekoliko dana, a može se ublažiti korištenjem hladnih obloga. Za vrijeme zarastanja rane potrebno je prilagoditi održavanje oralne higijene kako bi se izbjegla ozljeda operiranog područja. Izbjegava se četkanje rane i šavova četkicom, a izostanak četkanja nadoknađuje se kemijskim sredstvima za kontrolu plaka, najčešće antisepticima na bazi klorheksidina. Pošteda operiranog područja provodi se oko tjedan dana, koliko je potrebno da rana zacijeli. U slučaju opsežnijih oštećenja ili otežanog cijeljenja ovaj period može biti i duži.