Apikotomija

Apikotomija (ili apicektomija) je mali oralno-kirurški zahvat kojim se odstranjuje vršak korijena zuba. Provodi se u slučaju kada uobičajenom endodontskom terapijom nije moguće odstraniti iritanse iz korijenskog kanala, zabrtviti ga i time spriječiti upalu u periapikalnom području. Ako se nakon endodontskog liječenja zuba ponovno pojavi periapikalna upala, pokušava se ponovno čišćenje i punjenje korijenskih kanala (revizija). Ako se ni nakon jedne ili nekoliko revizija upala ne povuče, vjerojatno se radi o takvom obliku korijenskog kanala koji nije moguće izliječiti konvencionalnom endodontskom terapijom. Najčešće je korijenski kanal jako zavinut ili teško prohodan u svojem završetku – u području vrška korijena. Taj završni dio kanala nije moguće primjereno endodontski tretirati i on je najčešći uzrok ponavljanih neuspjeha liječenja. Stoga se zahvatom apikotomije odstranjuje vršak korijena, a kanal se na mjestu resekcije korijena ispunjava s materijalom koji dobro brtvi. Tako se apikotomijom odstranjuje problematični dio korijena, a postavljanjem ispuna na ostatak korijena sprečava se prodor iritirajućih tvari iz korijenskog kanala u periapikalno područje. Apikotomija se u pravilu poduzima tek kad se utvrdi da uobičajena endodontska terapija i revizija nisu dale zadovoljavajuće rezultate.

slika 4. apikotomija

Apikotomija: a) rez u gingivi; b) odizanje gingive i pristup kosti; c) izrada otvora na kosti kroz koji se pristupa vršku korijena oboljelog zuba; d) uklanjanje upalnog i oštećenog tkiva iz područja vrška korijena; e) resekcija vrška korijena

Sam kirurški zahvat je kratak, a komplikacije su izuzetno rijetke. Nakon lokalne anestezije napravi se rez na gingivi, a potom se na kosti izradi otvor kroz koji se pristupa vršku korijena. Odstrani se nekoliko milimetara vrška korijena, a na preostali dio se postavi ispun. Gingiva se postavlja preko otvora u kosti i sašije u području reza. Šavovi se skidaju nakon 5-7 dana, gingiva srasta, a kost se obnovi i ispuni preostali defekt.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 4.4/5 (7 votes cast)

Apikotomija, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Kategorija : Bolesti Pulpe i Njihovo Liječenje

Vezane Vijesti

Podijeli!