Bijele plombe i treba li stare ispune zamijeniti bijelima

„Bijelim plombama“ u govoru se nazivaju ispuni koji su izrađeni od estetskih materijala, dakle kompozitnih materijala ili stakloionomernih cemenata. Pacijenti se često javljaju sa željom da se njihov stari amalgamski ispun zamijeni „bijelom plombom“. Postavlja se pitanje: je li baš svaki amalgamski ispun potrebno zamijeniti estetskim i koliko je estetski ispun bolji od amalgamskog?

U slučaju da je amalgamski ispun vidljiv pri govoru ili smijanju i time ugrožava estetiku, zamjena je opravdana. Suvremeni estetski materijali omogućavaju izradu potpuno nevidljive restauracije koja se vizualno ne razlikuje od okolnog zubnogtkiva i bitno poboljšava estetiku. S druge strane, ako je amalgamski ispun smješten u području stražnjih zubi i nije neposredno vidljiv, nije ga uvijek nužno zamijeniti estetskim.

Razumljivo da je zamjena poželjna ako je ispun dotrajao, odvojen od zuba, ima ispucane rubove ili mu rubovi odstoje od zuba. Takav ispun omogućava naseljavanje bakterija uz svoje rubove i nastanak karijesa te ga je potrebno zamijeniti novim. Međutim, ako je amalgamski ispun „u dobrom stanju“, gladak i sjajan, s rubovima dobro priljubljenim uz rubove okolnog zubnog tkiva, nije ga potrebno odstraniti. Takav ispun može trajati još dugi niz godina, ponekad čak i duže nego kompozitni ispun te ga nije potrebno odstraniti ako ne narušava estetiku.

Pacijenti su često zabrinuti zbog prisutnih amalgamskih ispuna jer smatraju da „ispuštaju živu“ i djeluju otrovno. Istina je da amalgamski ispuni tijekom postavljanja i stvrdnjavanja ispuštaju živine pare (koje su u tako malim koncentracijama bezopasne), ali u već postavljenom amalgamskom ispunu živa je vezana uz druge metale i ne oslobađa se iz ispuna. Stoga strah od moguće otrovnosti žive ne opravdava uklanjanje amalgamskih ispuna – štoviše, pri skidanju amalgamskog ispuna nastaje fina prašina koju pacijent u malim količinama guta ili udiše, tako da će prilikom zamjene ispuna u organizam dospjeti veće količine žive (iako i dalje zanemarivo male) nego što bi dospjele tijekom dugogodišnjeg nošenja ispuna u ustima.