Česte dječje oralne bolesti


HERPETIČNI GINGIVOSTOMATITIS

Herpetični gingivostomatitis, česta oralna bolest male djece, uzrokovana je prvim kontaktom s virusom herpes simplex. Kako pri prvom kontaktu djeca još nemaju razvijenu imunost na virus, javlja se opsežna upalna reakcija koja zahvaća cijelu sluznicu usta. Kod odraslih se infekcija herpes virusom javlja u znatno blažem obliku jer su oni u nekom razdoblju života (najvjerojatnije u dječjoj dobi) već bili u kontaktu s virusom i na njega stekli imunost. Stoga je oblik herpesne infekcije u odraslih u pravilu lokaliziran na uskom području kože i sluznice, blaži je i kraćeg trajanja nego onaj koji se javlja u djece.

Herpetični gingivostomatitis započinje općim simptomima koji se javljaju i kod ostalih infektivnih bolesti – povišena tjelesna temperatura, glavobolja i opća slabost. Nakon jednog do dva dana na čitavoj sluznici usta nastaju mali prozirni mjehurići  koji ubrzo pucaju pa nastaju bolne ranice. Zbog bolnosti sluznice usta, dijete otežano jede i uzima tekućine pa se može javiti dehidracija. Herpetični gingivostomatitis je vrlo neugodan za malo dijete, ali prolazi spontano nakon desetak dana i ne ostavlja trajne posljedice. Antivirusni lijekovi su uglavnom nedjelotvorni u liječenju herpetičnog gingivostomatitisa, pa se vrlo rijetko primjenjuju. U terapiji se primjenjuju lijekovi za snižavanje tjelesne temperature, a u slučaju da dijete zbog bolova ne može jesti, na sluznicu se mogu aplicirati anestetičke otopine. Važno je osigurati dovoljan unos tekućine kako dijete ne bi dehidriralo.

herpetični gingivostomatitis

herpetični gingivostomatitis

Nakon što dijete preboli herpetični gingivostomatitis, stječe doživotnu imunost. Stoga su sve infekcije virusom herpesa u kasnijoj dobi znatno blaže i kraćeg trajanja. Suprotno razvoju herpetičnog gingivostomatitisa s izraženim simptomima, prvi kontakt djeteta s virusom herpesa može biti u potpunosti bez kliničkih simptoma, a infekcija može proći nezapaženo. Zapravo velik broj dječjih infekcija virusom herpesa prolazi bez simptoma, a razmjerno mali broj djece razvije izraženi herpetični gingivostomatitis. Infekcija virusom herpesa je vrlo proširena u općoj populaciji – procjenjuje se da je do adolescentske dobi oko 80% djece bilo u kontaktu s virusom. Ako je prvi kontakt nastupio tijekom prvih godina života, veća je vjerojatnost da će se razviti herpetični gingivostomatitis. U kasnijoj dobi infekcija većinom nastupa asimptomatski ili u obliku u kojem se javlja u odraslih – ograničenom i kratkotrajnom pojavom crvenila i mjehurića na granici sluznice i kože, najčešće na rubu usnica ili nosnica.

AFTOZNE ULCERACIJE

afta na obraznoj sluznici

afta na obraznoj sluznici

Afte se javljaju u svim dobnim skupinama, a česte su i u djece. Pojavljuju se kao male ranice pokrivene žuto-sivim naslagama sa crvenim i otečenim rubovima. Javljaju se pri padu opće otpornosti organizma, primjerice kada je organizam iscrpljen nekom infektivnom bolešću. Postoje i brojni drugi uzroci – hormonske promjene, nedostatna ishrana, određene oralne bakterije, a bitnu ulogu ima i nasljeđe – afte se često pojavljuju unutar obitelji.

Aftozne ulceracije cijele bez liječenja nakon jednog do dva tjedna ne ostavljajući ožiljke. Na tržištu postoje sredstva za premazivanje afti kojima se mogu olakšati bolovi. Premaz stvara tanak film preko afte i tijekom jela je štiti od mehaničkih i kemijskih podražaja koji uzrokuju bolove.

Neka djeca (kao i neke odrasle osobe) su sklonije razvoju afti od odraslih. Kod njih se često pojavljuju višestruke afte koje su veće i cijele nešto duže vremena nego što je uobičajeno. Kako je pojava afti prvenstveno odraz stanja imunosnog sustava, češća pojavnost u pojedinih osoba je uzrokovana genetski uvjetovanom reaktivnošću imunosnog sustava.

ORALNA KANDIDIJAZA

kandidijaza - bijele krpičaste naslage na sluznici

kandidijaza – bijele krpičaste naslage na sluznici

Oralna kandidijaza je infekcija gljivicom Candida albicans, a može se pojaviti u različitim oblicima. Kod djece se pojavljuje tzv. pseudomembranozna kandidijaza, koja se manifestira bijelo-sivim krpičastim naslagama ispod kojih je crvena i oštećena sluznica. Gljivica Candida albicans je normalni stanovnik usne šupljine čovjeka i pri normalnom funkcioniranju imunosnog sustava ne uzrokuje bolesti. Do kandidijaze dolazi kad se funkcija imunosnog sustava poremeti, primjerice primjenom nekih lijekova ili kod hormonskih poremećaja. Primjena antibiotika također može uzrokovati kandidijazu, jer antibiotici uništavaju oralne bakterije i na taj način stvaraju neravnotežu oralne flore dopuštajući pojačano množenje gljivica. Oralna kandidijaza se jednostavno i brzo liječi primjenom protugljivičnih lijekova u obliku otopina ili gelova.

 

 

 

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Česte dječje oralne bolesti, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Kategorija : Dječja Dentalna Medicina Pojmovi: , ,

Vezane Vijesti

Podijeli!