Dječje zubne četkice

Dječje zubne četkice konstruirane su poput četkica za odrasle, a dimenzijama su prilagođene uporabi u dječjim ustima. Pri izboru zubne četkice vrijedi kriterij kao i kod četkica za odrasle – „dobra“ je ona četkica koja omogućuje temeljito četkanje svih zubi. Najčešće su to četkice malih glava i jednostavne konstrukcije, bez nepotrebnih gumenih i sličnih elemenata. Posebno je važno da glava četkice bude dovoljno mala i da omogući nesmetano manevriranje u dječjoj usnoj šupljini. Korištenjem četkice s manjom glavom četkanje traje nešto duže, budući da ona se njome može istovremeno četkati manje zubnih ploha. Međutim, zbog veće slobode kretanja u ustima, mala glava omogućuje temeljitije četkanje teže dostupnih mjesta, posebice interdentalnih prostora kutnjaka.

Tehnika četkanja identična je onoj koja se preporučuje odraslima. Kružnim pokretima ili pokretima iščetkavanja nastoji se što temeljitije očistiti interdentalne prostore. Horizontalno ribanje se ne preporučuje – osim što je neučinkovito, može oštetiti tvrda zubna tkiva i meka tkiva oralne sluznice. Budući da dijete intuitivno izvodi neučinkovite pokrete ribanja, potrebno je da ga roditelj poduči i s njim strpljivo uvježba pravilnu tehniku četkanja.
DJEČJE ZUBNE PASTE

Osnovni sastojci svih zubnih pasta su slični, a za dječje paste je karakteristično da imaju manji udio fluorida. Unatoč poznatom pozitivnom učinku fluorida na zdravlje zubi, unos većih količina fluorida u organizam može imati toksično djelovanje. Budući da mala djeca pri četkanju progutaju dio zubne paste, postoji mogućnost unosa povećanih količina fluora. Stoga zubne paste namijenjene djeci imaju znatno niže koncentracije fluorida ili uopće ne sadrže fluoride. Količina fluorida unesenih gutanjem može se smanjiti uporabom manje količine zubne paste (dovoljna je veličina zrna graška) i nadzorom od strane roditelja kako bi količina progutane paste bila što manja. Za vrlo malu djecu kod koje se ne može kontrolirati gutanje zubne paste, pogodne su paste koje uopće ne sadržavaju fluoride. Djeca školske dobi mogu početi koristiti zubne paste za odrasle koje sadržavaju uobičajene količine fluorida.