Djelomične (parcijalne) zubne proteze

Izrađuju se u slučajevima kada postoji određeni broj prirodnih zubi. Preostali zubi mogu biti zdravi, pokriveni krunicama ili mostom, opskrbljeni nadogradnjom i krunicom, restaurirani (opskrbljeni plombama), ali u svakom slučaju moraju biti sanirani. Dakle, prije izrade djelomične proteze potrebno je izliječiti sve preostale „bolesne“ zube. U slučaju da je neki od preostalih zubi jako oštećen (primjerice jako klimav), takav zub se prije izrade proteze izvadi.

donja djelomična proteza

donja djelomična proteza

Djelomična proteza je konstrukcijski složenija od potpune jer ima elemente kojima se pričvršćuje za preostale zube. Ti elementi imaju dvojaku ulogu:

  1. Omogućuju pridržavanje proteze uz preostale zube – proteza učvršćena zubima mirnija je pri žvakanju i govoru, manje je podložna pomicanju i ispadanju, a time je ugodnija za nošenje.
  2. Omogućuju prijenos žvačnih sila na preostale zube. Pomoću različitih elemenata može se dio žvačnog opterećenja prenijeti na preostale zube. Prijenosom opterećenja na zube rasterećuje se sluznica, što znači da pacijent može razvijati veće žvačne sile, tj. žvakati tvrđu i konzistentniju hranu. Zubi na koje se prenosi opterećenje moraju imati zdrav parodont i čvrsto se držati u kosti. Naime, na klimave zube s oštećenim parodontom ne smiju se prenositi sile s proteze jer bi to dovelo do još jačeg rasklimavanja, a na kraju i gubitka zuba.

Najvažniji elementi djelomične proteze su:

  1. Kvačice

Kvačicama se djelomična proteza pridržava uz preostale zube, čime se osigurava mirno ležanje proteze. Postoje različite konstrukcije kvačica, a svima je zajedničko da su izrađene od metala i u različitom opsegu obuhvaćaju zub. Kvačice su elastične i pri postavljanju na zub se malo rastežu i postaju napete. Na taj se način one lagano pridržavaju uz zub i sprečavaju ispadanje i pomicanje proteze. Kvačice su osnovni elementi djelomičnih proteza i gotovo svaka proteza ih ima nekolicinu.

kvačica i upirač na djelomičnoj protezi

kvačica i upirač na djelomičnoj protezi – između dva kraka kvačice nalazi se upirač

2. Upirači

Upirači služe za prijenos sila s proteze na zube. Pri izradi proteze, na svakom zubu predviđenom za upirač izrade se male udubine koje će služiti kao ležište za upirač. Ležišta se mogu izraditi na zdravim zubima ili na zubima pokrivenim krunicama. Kad se proteza postavi u usta, upirači nasjednu na predviđena ležišta. Pri opterećenju proteze, upirači prenose sile na zube i rasterećuju sluznicu. Uz prijenos sila, pravilno postavljeni upirači pomažu i sprečavanju izvrtanja proteze pri žvakanju. Na djelomičnim protezama u pravilu dolaze zajedno s kvačicama – u pravilu se upirač nalazi između krakova kvačice.

3. Teleskopske krunice

Dvostruke krunice također služe za prijenos sila i stabilizaciju proteze. Vanjska krunica (matrica) je dio djelomične proteze, a unutarnja (patrica) je cementirana na zub. Namještanjem proteze na ležište, vanjska krunica nalegne na unutrašnju, a trenje na njihovim dodirnim površinama ih drži jednu uz drugu. Teleskopski sustavi su izuzetno dobri elementi za stabilizaciju proteze i prijenos sila, a uz to osiguravaju i dobru estetiku. Nedostatak im je složena tehnika izrade koja prilično poskupljuje izradu  nadomjeska.

4. Prečke i etečmeni

etečmen - kuglica se nalazi na fiksnom nadomjesku, a odgovarajuća matrica u bazi proteze

etečmen – kuglica se nalazi na fiksnom nadomjesku, a odgovarajuća matrica u bazi proteze

Ovi elementi također se sastoje od patrice i matrice. Patrica, primjerice mala kuglica, najčešće je dio fiksnog protetskog rada , a odgovarajuća matrica se nalazi u sklopu potpune proteze (iako može biti i obrnuto). Postoji velik broj različitih sustava etečmena, a njihov izbor ovisi o konstrukciji proteze. Prečke djeluju na sličan način kao i etečmeni – između dvije krunice koje su cementirane na zube nalazi se metalna prečka, a u bazi proteze smješten je žlijeb koji služi kao matrica za prečku. Namještanjem proteze na ležište, prečka ulazi u matricu i povezuje protezu sa zubima. Time ju stabilizira i istovremeno omogućava prijenos žvačnih sila na zube.

prečka kao element za pričvršćivanje proteze

prečka kao element za pričvršćivanje proteze

Zbog prijenosa dijela opterećenja na zube, baza djelomične proteze može biti manja od baze potpune proteze. Dakle, baza djelomične proteze je manjih dimenzija, a uz to podnosi veće sile. Stoga ona u sebi ima metalni kostur oko kojega je ružičasti akrilat boje okolne sluznice. Metalni kostur ojačava protezu i sprečava pucanje gracilne baze do kojeg bi moglo doći djelovanjem velikih žvačnih sila. Proteza smanjene baze pacijentu je ugodnija za nošenje jer priliježe uz manju površinu sluznice. Također manje smeta pri govoru, a zbog veće stabilnosti ugodnija je za žvakanje. Određeni oblici djelomične proteze mogu u početku biti pomalo neugodni za nošenje. Takve proteze, kao i sve ostale, zahtijevaju određeni period prilagodbe i navikavanja.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 4.4/5 (14 votes cast)

Djelomične (parcijalne) zubne proteze, 4.4 out of 5 based on 14 ratings

Kategorija : Mobilna Protetika

Vezane Vijesti

Podijeli!