Estetske ljuske

Estetske ljuske su nadomjesci koji pokrivaju samo prednju, vidljivu plohu zuba i izrađuju se s ciljem ispravljanja estetskih nedostataka. Za izradu ljuske potrebno je minimalno brušenje zuba, a postoje i ultra-tanke ljuske kod kojih brušenje uopće nije potrebno. Izrada svih vrsta ljusaka je izrazito precizan i osjetljiv postupak jer ljuska treba usprkos svojoj tankoći imati dovoljnu mehaničku otpornost da ne pukne pod opterećenjem, a uz to mora imati besprijekornu estetiku. Estetske ljuske se koriste u slučajevima kada su prednje plohe prednjih zubi oštećene karijesom, traumom, prirođenim defektima ili su intenzivno obojene.

Oštećeni dio plohe ili cijela ploha se prekriva ljuskom koja imitira izgled zdravog zuba. Estetske ljuske se izrađuju u slučaju manjih oštećenja prednje plohe zubi pri čemu je ostatak zubne krune zdrav i bez promjena. Ako su oštećenja prisutna i na ostalim plohama, bolje je cijelu krunu zuba pokriti estetskom krunicom.

Alternativa izradi estetskih ljusaka je restaurativni postupak u kojem se estetika zuba ispravlja oblikovanjem prednje plohe zuba dodavanjem kompozitnih materijala. Ovakvo rješenje je brže i jeftinije, ali i razmjerno kraćeg vijeka trajanja od estetskih ljusaka.