Fiksni ili mobilni nadomjestak?

Problem nedostatka zubi može se riješiti na različite načine – fiksnim nadomjeskom (mostom), mobilnim nadomjeskom (protezom) ili kombiniranim radom (istovremeno mostom i protezom). Izbor vrste nadomjestka ovisi o nizu različitih čimbenika, prije svega o stanju i rasporedu preostalih zubi, ali i o financijskim mogućnostima pacijenta.

Nadomještanje izgubljenih zubi mostom je za pacijenta udobnije i funkcionalnije rješenje nego izrada zubne proteze. Međutim, da bi izrada mosta bila moguća, trebaju biti zadovoljeni određeni uvjeti. Prije svega, potreban je dovoljan broj zubi koji će nositi most. U slučaju da je zubi premalo, žvačne sile se raspoređuju tako da svaki zub nosač podnosi povećano opterećenje što oštećuje parodont zuba, dovodi do rasklimavanja i eventualnog gubitka zuba. Drugi važan uvjet je da zubi nosači budu čvrsti i imaju zdravi parodont. Most se ne može izraditi na klimavim zubima sa slabim parodontom jer oni ne mogu podnijeti opterećenje koje na njih prenosi most prilikom žvakanja. Uz ovo, za pravilan je prijenos žvačnih sila važan i raspored zubi nosača mosta – oni moraju međusobno biti što udaljeniji i raspoređeni tako da na barem tri (poput tronošca) ili više točaka podupiru most. Ako samo jedan od navedenih uvjeta nije zadovoljen, most neće biti funkcionalan ili će dovesti do oštećenja zuba nosača, pa se njegova izrada ne preporuča. Tada je bolje izraditi mobilni nadomjestak – zubnu protezu.

Zubnu protezu kao nadomjestak pacijenti općenito manje preferiraju i slabije prihvaćaju, djelomično i zbog stereotipnog shvaćanja da nosioci proteze djeluju „staro“ i manje atraktivno. Činjenica je da je proteza u pogledu estetike inferiorna mostovima, no dobro izrađena proteza može zadovoljiti većinu estetskih zahtjeva. Veće poteškoće od same estetike pacijentima uzrokuje period privikavanja na protezu koji je često duži nego što je slučaj s mostom. Naime, svaki protetski nadomjestak stvara novu situaciju u ustima i mijenja dotadašnji zagriz te obrazac žvakanja, a djelomično i govora. Pacijent se mora „naučiti“ na svoj novi nadomjestak i prilagoditi funkciju mišića na prisutnost stranog tijela u ustima. Na mostove se općenito lakše prilagoditi jer su oni čvrsto fiksirani na zube i manje ometaju normalnu funkciju mišića pri govoru i žvakanju. Nasuprot tome, zubna proteza nije fiksna i može se u određenom rasponu pomicati u ustima, što uzrokuje poteškoće u privikavanju, sve dok pacijent ne nauči podsvjesno kontrolirati protezu na njezinom ležištu. Uz to, proteza ima veću ili manju bazu (dio koji leži na sluznici usta) koja uzrokuje osjećaj stranog tijela u ustima, što je nekim pacijentima neugodno i dodatno produžuje period prilagodbe. Unatoč ovim poteškoćama, kvalitetno izrađena proteza kod strpljivog pacijenta (koji razumije da je potrebno određeno vrijeme prilagodbe) može biti funkcionalan i dugotrajan nadomjestak.

Kombinirani nadomjestak izrađuje se u određenim situacijama, a najčešće je slučaj da se na prednjim zubima napravi most, a nedostatak stražnjih se nadoknadi djelomičnom protezom. Most na prednjim zubima osigurava estetiku, a na svojim krajevima ima elemente za pričvršćivanje proteze, tzv. etečmene. Etečmeni su precizne spojke u koje se poput kopče pričvršćuju odgovarajući dijelovi proteze, a pomažu pridržavanju i stabilizaciji proteze na ležištu.

Često je situacija u ustima takva da je nedostatak zubi moguće riješiti na oba načina – i mostom i protezom. U tom slučaju, most je bolje rješenje od proteze jer osigurava veću udobnost nošenja i mogućnost žvakanja tvrđe hrane. Također, most manje iritira i oštećuje sluznicu nego proteza, a omogućava i jednostavnije provođenje oralne higijene. U ovom kontekstu treba spomenuti i financijski čimbenik koji nas često ograničava u izboru i planiranju protetskog nadomjestka. Kvalitetan most, a posebice onaj visoke estetike prilično je skup, pa se ponekad iz financijskih razloga odlučujemo na kompromis i izradu djelomične proteze umjesto mosta.