Građa zuba i parodonta

Anatomski, na zubu razlikujemo tri glavna dijela – krunu, vrat i korijen. Kruna je dio koji se nalazi u usnoj šupljini, to je vidljivi dio zuba. Vrat je dio na kojemu kruna prelazi u korijen, to je uski dio zuba u razini zubnog mesa. Korijen je dio zuba kojim je zub pričvršćen u koštanu čašicu – alveolu. Tijekom života zbog nepravilne i agresivne oralne higijene ili bolesti parodonta može doći do izlaganja dijela korijena usnoj šupljini. Ovo se događa zbog povlačenja zubnog mesa, pri čemu se dio korijena vidi u ustima, što može narušavati estetiku i uzrokovati preosjetljivost zuba.Zub je građen od tri glavna tvrda tkiva – cakline, dentina i cementa, te mekog tkiva koje se nalazi u središtu zuba – zubne pulpe.

Caklina je visoko mineralizirano tkivo velike tvrdoće, što odgovara njezinoj funkciji – štiti zub od trošenja tijekom žvakanja. Caklina nastaje tijekom razvoja zuba prije nego što on nikne u usnu šupljinu. To znači da je svaki gubitak cakline (zbog karijesa, lomova, stomatoloških zahvata) nepovratan, jer stvaranje cakline nije moguće nakon nicanja zuba.

Dentin je također tvrdo tkivo, ali je manje mineraliziran od cakline. Žućkaste je boje i od njega je izgrađen najveći dio zuba. Mekši je od cakline, elastičniji i podložniji trošenju. U području krune dentin je u cijelosti pokriven caklinom, a na korijenu ga pokriva cement. Kada zbog oštećenja cakline dentin postane izložen usnoj šupljini, on je vrlo podložan karijesu i mehaničkim oštećenjima (npr. abraziji prilikom četkanja zubi). Specifičnost dentina je da je njegovo stvaranje moguće tijekom cijelog životnog vijeka zuba. Dentin se kontinuirano stvara u svakom zdravom zubu, tako da se njegova debljina sa starošću povećava. Uz ovo fiziološko stvaranje, dentin se dodatno pojačano stvara pri različitim podražajima – karijesu, brušenju zuba. Odlaganjem dodatnih količina dentina zub se brani od štetnih podražaja. Daljnja specifičnost dentina je njegova mikroskopska građa – građen je od mnoštva sitnih cjevčica u kojima se nalaze produžeci posebnih stanica – odontoblasta. Ove cjevčice su ispunjene tekućinom, a njezino pomicanje uzrokuje osjet boli. Izravni kontakt dentina s toplom, hladnom ili slatkom tekućinom ili pak struganje po dentinu uzrokuje pomicanje tekućine u cjevčicama, a to pomicanje živčani završeci na njihovim krajevima registriraju kao bol. Kod zdravog zuba, dentin je u potpunosti zaštićen caklinom te ovi podražaji ne uzrokuju bol. Bol se javlja tek u slučaju oštećenja dijela cakline pri čemu je dentin direktno izložen podražajima iz usne šupljine.

Zubna pulpa je posebna vrsta vezivnog tkiva koje se nalazi u središtu zuba. U govoru se često naziva „živcem“, što je samo djelomično ispravno – živci koji zamjećuju bol smješteni su u pulpi, ali pulpa sadržava i mnoge druge elemente osim živaca. Najvažnije stanice pulpe su odontoblasti – stanice koje proizvode dentin. Nalaze se u jednom sloju na cijeloj vanjskoj površini pulpe i pružaju svoje nastavke u dentinske cjevčice. Oni stvaraju dentin tijekom razvoja zuba, ali i tijekom cijelog života. Sporim doživotnim odlaganjem dentina prostor pulpe se smanjuje, a sloj dentina povećava. Također se zbog odlaganja dentina smanjuju dimenzije dentinskih cjevčica, a neke od njih se u potpunosti zatvaraju. Ova pojava zove se sklerozacija i razlog je da su kod starijih ljudi zubi često potpuno neosjetljivi na vanjske podražaje. Iz istog razloga su zubi mlađih osoba osjetljiviji, budući da oni imaju tanji sloj dentina i dentinske cjevčice većeg promjera.

Cement je u tvrdo tkivo slično kosti koji u tankom sloju prekriva korijen zuba. U njega su uložene kolagene niti koje učvršćuju zub u alveoli. Ako zbog parodontne bolesti dođe oštećenja cementa, on se nadomješta posebnim tipom cementa u koji se više ne mogu učvrstiti kolagene niti pa dolazi do slabijeg pridržavanja zuba u alveoli, odnosno njegovog rasklimavanja.

Građa Parodonta

Parodontom se nazivaju tkiva koja se nalaze oko zuba i učvršćuju ga u njegovom ležištu – koštanoj čašici (alveoli). Parodont je građen od četiri glavna tkiva: parodontnog ligamenta, gingive, cementa i alveolarne kosti.

Gingiva je sluznica kojom je pokrivena alveolarna kost (dio čeljusti koji nosi zube). Uz sam vrat zuba gingiva oblikuje tzv. epitelni pričvrstak, koji štiti parodontni ligament od utjecaja iz usne šupljine. Upravo ovo tkivo je prvo oštećeno kod parodontitisa (u govoru je uobičajen pogrešan naziv parodontoza), a njegovo oštećenje omogućuje prodor bakterijama u parodontni ligament.

Parodontni ligament je vezivno tkivo koje ispunjava prostor između zuba i kosti. Sadržava kolagena vlakna koja su s jedne strane pričvršćena za kost, a s druge za cement zuba. Ova vlakna učvršćuju zub u alveoli i omogućuju prihvaćanje vrlo velikih sila koje se razvijaju tijekom žvakanja.

Alveolarna kost je dio čeljusti koji nosi zube. Izvana je pokriven gingivom, a u njezinim čašicama (alveolama) smješteni su korjenovi zubi. Kao i svaka druga kost u tijelu, alveolarna kost se stalno pregrađuje. To znači da se tijekom cijelog života resorbira postojeća kost i odlaže nova. Pregrađivanje kosti može biti potaknuto vanjskim silama, primjerice pri ortodontskom pomicanju zubi, gdje se primjenom strogo kontroliranih sila stimulira pregradnja kosti.