Higijena i održavanje proteze

Na svim tvrdim površinama koje su izložene mediju usne šupljine mogu se stvoriti naslage plaka. Bakterije se pričvršćuju za površine proteze i tamo udružuju u životnu zajednicu na sličan način kao što se to događa na prirodnim zubima. Ako se plak duže vremena ne uklanja, u njega se ugrađuju minerali i pretvara se u kamenac. Naslage kamenca često su prisutne na starim protezama koje nisu pravilno čišćene, a pritom kamenac može biti obojen različitim sastojcima iz hrane i pića.

Tako se na nekim starim protezama mogu naći debele naslage kamenca obojene žuto, smeđe ili crno. Da bi se spriječio razvoj i sazrijevanje plaka na protezama, potrebno ih je redovito održavati. Plak je čvrsto vezan uz površinu proteze i nije ga moguće ukloniti ispiranjem, već jedino temeljitim četkanjem. Za četkanje zubne proteze postoje posebne četkice. Različitih su konstrukcija i dimenzija, a najčešće na glavi imaju dvije četkice različitih veličina. Veća četkica namijenjena je čišćenju ravnih površina proteze, a pomoću manje se čiste umjetni zubi i prostori između njih.

U nedostatku takve posebne četkice, za čišćenje proteze dovoljna je i obična zubna četkica – potrebno je samo temeljito iščetkati sve površine, a posebice umjetne zube i područja gdje se oni spajaju s bazom proteze. Protezu je poželjno četkati barem jednom dnevno, a tijekom spavanja ju je preporučljivo izvaditi iz usta. Period nenošenja proteze tijekom spavanja važan je iz higijenskih razloga, a dodatno omogućava oporavak sluznica koje su tijekom dana bile njome opterećene.

Za vrijeme dok nisu u ustima, proteze je potrebno držati u vodi. Materijal od kojeg je izrađena baza proteze osjetljiv je na gubitak vode pa proteza stajanjem na suhom postaje krhka i lomljiva. U posudu s vodom namijenjenu držanju proteze može se dodati neko od sredstava za dezinfekciju proteze, primjerice poznate Corega tablete. Ove tablete pomažu održavanju higijene proteze, ali ne mogu zamijeniti četkanje proteze – važnije je protezu dobro mehanički očistiti četkanjem nego koristiti dezinficijense. Dezinficirajuća sredstva korisna su kao pomoćna sredstva, ali samo ako se koriste uz temeljito četkanje.