Jesu li zubni implantati mogućnost za vas?

Vađenje zuba može biti traumatičan događaj za mnoge ljude, posebice kada je izvađeni zub bio na jasno vidljivom mjestu. Toliki problem ne predstavlja nekoliko dana boli i otečenosti nakon vađenja zuba, ili pak činjenica da morate prestati pušiti, piti kroz slamku i čak jesti kokice mjesec dana. Problem je slika koju imate o sebi, o vašem osmjehu, svaki put kada otvorite usta vidite taj stalni podsjetnik koji je uvijek prisutan. Posjedovanje zubnog implantata može biti ulaznica koja će vam pomoći vratiti vaše samopouzdanje.
Ponekad je vađenje zuba neizbježno, bilo zbog puknutog ili inficiranog zuba ili pak zbog neke bolesti usta i desni koje zahtijevaju vađenje; možete to jednostavno pripisati životnom iskustvu, doslovno se može dogoditi bilo kome. Ono s čime ne morate živjeti jest slika velike rupe u vašim ustima; to se može otkloniti jednostavno i trajno uz postupak zubne implantacije.
Ugradnja zubnog implantata nije neko novo znanstveno dostignuće koje bi se trebalo smatrati rizičnim otkrićem, zubni implantati postoje već dugi niz godina u različitim oblicima. U stvari, dugoročna stopa uspješnosti je preko 75% te može iznositi i do 95 % pod uvjetom da nastavite održavati dobru oralnu higijenu.
U Hrvatskoj postoji preko 50 stomatoloških ordinacija koje su se specijalizirale za zahvate zubne implantacije. U mnogim slučajevima stomatolog primarne zdravstvene zaštite može biti sposoban za rad s implantatima, čime izbjegavate potrebu traženja savjetovanja i usluge oralnog kirurga. To uvelike ovisi o osposobljenosti stomatologa primarne zdravstvene zaštite i opremi dostupnoj na njegovoj ili njezinoj radnoj jedinici.
Naravno, kao sa bilo kojim većim stomatološkim zahvatom, prvo biste se trebali posavjetovati sa stomatologom kako biste dobili najbolje moguće rješenje za Vašu situaciju. Zubni implantati nisu jeftini u usporedbi sa svakodnevnim stomatološkim zahvatima. No danas je cijena implantata pristupačnija.
Nitko ne može odlučiti umjesto vas što je ispravan izbor u vašoj situaciji, ali ako razmišljate o operaciji zubnog implantata sada je pravo vrijeme za savjetovanje sa stomatologom i razgovor o Vašim mogućnostima.