Lokalna i opća anestezija

Svi oralno-kirurški zahvati provode se pod lokalnom anestezijom. Lokalna anestezija je kemijskim sredstvima izazvana privremena bezbolnost (analgezija) određenog područja koja traje dovoljno dugo da se obavi potreban zahvat. Za razliku od opće anestezije kod koje pacijent „spava“, lokalna anestezija nema utjecaja na budnost i svijest. Analgezija se postiže ubrizgavanjem male količine kemijskih tvari koje djeluju na živčane strukture i sprečavaju prijenos bolnog podražaja. Pritom osjet dodira i pritiska ostaje djelomično očuvan, tako da pacijent tijekom zahvata osjeća „da se nešto događa“ iako ne osjeća bol. Ovaj osjet neke pacijente može preplašiti i navesti na pomisao da „anestezija nije djelovala“ te da će zahvat biti bolan. Razloga za strah zapravo nema jer je osjet dodira i pritiska tijekom zahvata normalna i očekivana pojava koja ne uzrokuje znatniju nelagodu.

Anestetici koji se koriste u oralnoj kirurgiji i dentalnoj medicini su vrlo djelotvorni i u najvećem broju slučajeva mogu osigurati potpunu bezbolnost tijekom zahvata. Ipak, učinak lokalnog anestetika je slabiji ako je na mjestu aplikacije prisutna akutna upala. U tom se slučaju tijekom zahvata može javiti lagana nelagoda i bol, bez obzira na vrstu i količinu anestetika koji se primjenjuje. U slučaju intenzivnije upale, preferira se tehnika provodne anestezije – anestetik se ne aplicira izravno u operacijsko područje već se blokada osjeta postiže deponiranjem anestetika u blizini živca na mjestu njegovog tijeka koje je udaljeno od mjesta operacije. Na taj se način izbjegava slabljenje učinka anestetika do kojeg dolazi aplikacijom u područje upale.

Ovisno o vrsti lokalnog anestetika i tehnici primjene, trajanje analgezije može biti vrlo različito – u vremenskom rasponu od oko 30 minuta pa sve do 6 sati. Vrsta anestetika izabire se prema vrsti i opsežnosti zahvata i prema očekivanom intenzitetu postoperativne boli – pri opsežnijim zahvatima i očekivanoj boli nakon zahvata koriste se anestetici dužeg djelovanja. Kod rutinskih zahvata poput ekstrakcija, koriste se anestetici čije je vrijeme djelovanja do 2 sata. Važno je da pacijent nakon završetka zahvata, a po napuštanju ambulante, ne jede sve dok djelovanje anestetika potpuno ne prestane. Naime, anestetik uzrokuje gubitak osjeta boli te slabljenje osjeta dodira i pritiska. Ovi osjeti živčanom sustavu osiguravaju važne informacije za koordinaciju žvačnog mišićja i sprječavanje oštećenja mekih tkiva tijekom žvakanja. Njihovim izostankom ili poremećajem postaju pokreti žvakanja slabije koordinirani zbog čega dolazi do višestrukih ugriza u obraz ili usnicu. Na taj se način pacijent koji jede pod djelovanjem anestetika nesvjesno i nenamjerno grize i ozljeđuje sluznicu uzrokujući time nepotrebne komplikacije.

OPĆA ANESTEZIJA

Opća anestezija potrebna je pri opsežnijim zahvatima u općoj kirurgiji, a rijetko se primjenjuje kod operacija u području oralne kirurgije. Iznimno se koristi kod vrlo velikih gnojnih infekcija kada je potrebno učiniti rez na licu ili vratu kako bi se ispraznio gnoj. Takvi zahvati izvode se u bolničkim uvjetima, uključuju nekoliko dana hospitalizacije i ne spadaju u rutinske oralno-kirurške postupke.

Opća anestezija u dentalnoj se medicini koristi i kod pacijenata sa smanjenom kooperativnom sposobnošću, tipično kod mentalno retardirane djece. Zbog nesposobnosti razumijevanja tijeka i svrhe zahvata, ova djeca često nedovoljno surađuju pa je opća anestezija jedini način za učinkovito provođenje terapije. U toj skupini pacijenata uporaba opće anestezije nije ograničena samo na oralno-kirurške zahvate – također se koristi i u restaurativnoj terapiji kada suradnju pacijenta nije moguće postići drugim mjerama. Kratkotrajnom primjenom opće anestezije pacijent se „uspava“, a potom se svi potrebni zahvati izvrše odjednom kako bi se izbjegla potreba za ponavljanjem opće anestezije.

Iako se i nekim odraslim pacijentima sviđa koncept „uspavljivanja“ tijekom stomatološkog zahvata, opća anestezija se u tu svrhu ne koristi. Razlog su rizici od kardiovaskularnih komplikacija koji uvijek prate opću anesteziju te skupoća i dugotrajnost samog postupka.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 4.0/5 (6 votes cast)

Lokalna i opća anestezija, 4.0 out of 5 based on 6 ratings

Kategorija : Oralna Kirurgija Pojmovi: ,

Vezane Vijesti

Podijeli!