Nedostatak sline i kserostomija

Posljedica smanjenog lučenja sline je neugodan subjektivni osjećaj suhoće u ustima nazvan kserostomija. Nedostatak sline otežava govor i žvakanje, pogoduje razvoju infekcija oralne sluznice i nastanku mehaničkih trauma, a zube predisponira za razvoj karijesa. Brojni su mogući uzroci nedostatka sline, a najčešći se mogu svrstati u tri skupine.
Lijekovi koji smanjuju lučenje sline
Postoji niz lijekova koji mogu utjecati na količinu izlučene sline. Ako se izuzmu lijekovi koji potiču lučenje sline (takvi su vrlo rijetki), većina lijekova pokazuje negativno djelovanje na proizvodnju sline. Ova nuspojava navodi se kod mnogih lijekova, ali se ne javlja u svih pacijenata i stoga nije moguće predvidjeti individualan učinak određenog lijeka na lučenje sline. Najčešće pojedinačni lijek ne utječe značajno na količinu sline, a kserostomija se javlja tek kod pacijenata koji istovremeno uzimaju veći broj lijekova. Kod polipragmazije (istovremenog korištenja više različitih lijekova) nuspojave pojedinih lijekova se zbrajaju, a uz to nastaju i različite interakcije koje rezultiraju novim neželjenim učincima. Stoga se kod pacijenata s kroničnim oboljenjima koji u sklopu terapije uzimaju „koktele“ lijekova može javiti izrazita kserostomija. U takvim slučajevima ne postoji trajno oštećenje žlijezda slinovnica, već je samo njihova funkcija oslabljena djelovanjem niza kemijskih spojeva nastalih primjenom i razgradnjom lijekova u organizmu. Prekidom polipragmazije, funkcija slinovnica mogla bi se oporaviti, ali se to rijetko događa jer se radi o kronično bolesnim pacijentima koji svoje lijekove uzimaju u pravilu doživotno. Stoga je kserostomiju u ovakvih pacijenata potrebno liječiti simptomatski kako bi im se ublažile tegobe i olakšalo svakodnevno funkcioniranje.
Oštećenje slinovnica uzrokovano autoimunim bolestima
Autoimuna reakcija usmjerena je prema vlastitim proteinima koji su zastupljeni u različitim tkivima i organima. Stoga autoimuna bolest zahvaća istovremeno više organskih sustava i uzrokuje višestruke funkcijske poremećaje. Neki od tih poremećaja su vrlo ozbiljni (npr. oštećenje bubrega) i mogu biti životno ugrožavajući. U usporedbi s njima, oštećenje slinovnica relativno je beznačajna tegoba, no ipak zahtijeva liječenje kako bi se spriječile komplikacije u usnoj šupljini. Progresija autoimune bolesti se usporava lijekovima koji smanjuju reaktivnost imunosnog sustava čime se sprečavaju sustavne posljedice, a kserostomija se liječi lokalno. Najčešće autoimune bolesti koje zahvaćaju žlijezde slinovnice i posljedično dovode do smanjenog lučenja sline su reumatoidni artritis, sistemski eritematozni lupus i sklerodermija.
Smanjeno lučenje sline kod starijih osoba
Često se navodi kako je smanjena proizvodnja sline normalna posljedica starenja. Međutim, novija istraživanja pokazala su da kod zdravih starijih osoba nema promjene u količini izlučene sline, a zapaženo smanjenje je zapravo posljedica polipragmazije koja je vrlo česta u starijih osoba. Velik udio starijih osoba boluje od neke kronične bolesti koja se kontrolira lijekovima različitih farmakoloških skupina, a oni svojim djelovanjem često oslabljuju funkciju žlijezda slinovnica. S obzirom da se korištenje tih lijekova ne može ukinuti, potrebno je kserostomiju liječiti simptomatski.

Terapija smanjenog lučenja sline
Smanjeno lučenje sline može se liječiti na dva načina, ovisno o preostaloj funkcijskoj sposobnosti žlijezda slinovnica. Funkcijska sposobnost (mogućnost da žlijezda proizvodi slinu) se testira mjerenjem količine nestimulirane i stimulirane sline – nestimulirana slina se luči u mirovanju, a stimulirana pri podražaju okusom, mirisom ili žvakanjem. Određivanjem količine stimulirane sline ispituje se mogu li žlijezde slinovnice proizvesti dostatnu količinu sline nakon što ih se stimulira vanjskim podražajem. Ukoliko se pokaže da je to moguće, manjak sline se nadoknađuje poticanjem rada žlijezda slinovnica različitim stimulusima – žvakanjem mrkve, celera, žvakaćih guma bez šećera ili povremenom konzumacijom kiselih napitaka. Nikakva dodatna terapija nije potrebna jer slinovnice uz prikladnu stimulaciju mogu proizvesti dovoljno sline. Dostatno je prema potrebi potaknuti lučenje sline prikladnim podražajem. Stimulacija sline ovim tehnikama se najčešće provodi prije obroka ili pri pojavi osjećaja suhoće u ustima.
Ukoliko se mjerenjem pokaže da količina stimulirane sline nije zadovoljavajuća, rezultat ukazuje kako su žlijezde slinovnice pretrpjele teža oštećenja i nemaju dostatan funkcijski kapacitet za proizvodnju dodatnih količina sline. Stoga terapija stimulacijom neće biti učinkovita, a slinu će biti potrebno nadoknaditi nekim od preparata tzv. umjetne sline. Takvi preparati sadržavaju mucine koji osiguravaju lubrikaciju te minerale koji djelomično nadomještaju remineralizacijsku funkciju sline, štiteći zube od nastanka karijesa. Prema potrebi (prilikom jela, govora, pri osjećaju suhoće i pečenja) u se usta kapne mala količina ovih tekućina. Budući da se umjetna slina brzo odstrani gutanjem ili isparavanjem (prilikom govora), preparate je potrebno opetovano primjenjivati. Iako preparati umjetne sline ne mogu u potpunosti nadomjestiti sve funkcije prirodne sline, u slučaju težih oštećenja žlijezda slinovnica jedina su terapijska mogućnost za ublažavanje kserostomije