Oralna medicina nastavak


Morsikacija

Morsikacija ili grickanje obraza je nepogodna navika koja se najčešće javlja tijekom izloženosti stresu. Nesvjesno grickanje posljedica je psihičke napetosti, a može biti prolazno u slučaju akutnog stresa ili pak može trajati prilično dugo, što se događa kod osoba koje su kronično napete. Sluznica obraza i usnica najizloženija je grickanju, a ozljede mogu biti različitog intenziteta – od pojave bijelih krpica odljuštene sluznice pa sve do većih ranica koje krvare i ostavljaju ožiljke. Prvi korak u liječenju morsikacije je njezino prepoznavanje, budući da se ova nepogodna navika najčešće događa nesvjesno. Kada pacijent postane svjestan morsikacije, treba vježbati samokontrolu i suzdržavanje od grickanja. Uz to je potrebno reducirati psihičku napetost ili liječiti psihički poremećaj koji se nerijetko nađe kao jedan od uzroka morsikacije.

Amalganska tetovaža

Amalgamska tetovaža naziv je za tamnosivo obojenu promjenu na oralnoj sluznici koja nastaje inkorporacijom čestica dentalnog amalgama unutar tkiva. Amalgamska prašina ili strugotine mogu dospjeti u tkiva tijekom izrade, obrade ili uklanjanja amalgamskog ispuna i tamo se trajno zadržavaju. Tetovaža se uočava kao ograničena mrlja na sluznici tamnosive do crne boje. Nalaz se potvrđuje rendgenskom snimkom na kojoj se uočavaju čestice amalgama zadržane unutar tkiva oralne sluznice. Promjena je potpuno bez simptoma i liječenje nije potrebno. Ukoliko amalgamska tetovaža uzrokuje estetske smetnje, zahvaćena sluznica se može odstraniti malim kirurškim zahvatom.

morsikacija - ozljede sluznice uslijed navike grickanja obraza

morsikacija – ozljede sluznice uslijed navike grickanja obraza

amalgamska tetovaža - obojenje sluznice uzrokovano česticama dentalnog amalgama

amalgamska tetovaža – obojenje sluznice uzrokovano česticama dentalnog amalgama


Varikoziteti jezika

Proširene vene, varikoziteti, pojavljuju se u podjezičnom području u starijih osoba. Vene postaju slabije elastične pa se u njima zadržava krv, a kroz njihove stanjene stijenke nazire se tamnoplava boja venske krvi. Uočavaju se s donje strane jezika kao zavijene tamnoplave tvorbe iz kojih se pritiskom prazni krv pa se smanjuju i gube intenzivnu tamnoplavu boju. Popuštanjem pritiska ponovno se pune krvlju i povećavaju. Veličina im varira od slabo izraženih zadebljanja na podjezičnim venama sve do izrazito velikih varikoziteta. Bez obzira na veličinu, ova su proširenja bez simptoma i ne uzrokuju poteškoće te ih nije potrebno liječiti.

Hemangion

Hemangiom je dobroćudna novotvorina tamnoplave boje koja se može naći na bilo kojem mjestu oralne sluznice. Građen je od spleta krvnih žila koje su građom slične venama i ispunjene su venskom krvi od koje potječe intenzivna boja. Promjena je bezopasna i nije je potrebno liječiti. Ukoliko se javi u dječjoj dobi, vrlo je vjerojatno da će se spontano povući nakon puberteta.

varikoziteti jezika - proširene podjezične veze

varikoziteti jezika – proširene podjezične veze

hemangiom na jeziku

hemangiom na jeziku


Alergijske reakcije na stomatološke materijale

alergijska reakcija na nikal iz fiksne ortodontske naprave

alergijska reakcija na nikal iz fiksne ortodontske naprave

Alergijsku reakciju teoretski može izazvati bilo koja strana tvar s kojom organizam dolazi u kontakt. Razvoj alergijskih reakcija zabilježen je i uslijed kontakta sa stomatološkim materijalima, ali su takve reakcije bezopasne i javljaju se prilično rijetko. Najpoznatiji alergeni u stomatološkim materijalima su metali koji se koriste za izradu fiksnih i mobilnih protetskih nadomjestaka te ortodontskih naprava (najčešće se radi o legurama koje sadržavaju nikal). Reakcija preosjetljivosti može biti potaknuta i lateksom iz rukavica koje koristi doktor dentalne medicine, a vrlo rijetko živom iz dentalnog amalgama koji se koristi za ispune. Reakcije su blage, a manifestiraju se otokom, crvenilom, svrbežom i pečenjem oralne sluznice na mjestu koje je bilo u kontaktu s alergenom tvari. Teške sustavne reakcije koje uključuju opstrukciju dišnih putova i nagli pad krvnog tlaka ne javljaju se uslijed kontakta sa stomatološkim materijalima.

U slučaju da pacijent razvije alergijsku reakciju na neki od stomatoloških materijala, potrebno je koristiti zamjenske materijale – legure koje ne sadrže nikal umjesto slitina s niklom, kompozitne materijale ili staklenoionomerne cemente umjesto amalgama za ispune te rukavice od umjetnih materijala umjesto onih izrađenih od prirodnog lateksa.

Alergijske i toksične reakcije na usnicama

alergijska reakcija na usnicama uzrokovana sastojcima zubne paste

alergijska reakcija na usnicama uzrokovana sastojcima zubne paste

Usnice su često izložene djelovanju raznih kemijskih spojeva iz sredstava za oralnu higijenu ili kozmetičkih preparata koji mogu uzrokovati toksične i alergijske reakcije. Iako su po naravi vrlo različite, obje vrste reakcija očituju se sličnim simptomima: u blažim oblicima javlja se crvenilo, blaga otečenost, peckanje i svrbež; srednje izražene oblike karakterizira jače crvenilo i pečenje, a kod teških oblika stvaraju se mjehuri koji nakon pucanja ostavljaju ranice, ljušti se površinski sloja epitela, stvaraju kraste i ljepljivi sekret. Promjene se liječe kortikosteroidnim mastima i kremama koje smiruju upalu, a potrebno je identificirati kozmetički preparat koji je izazvao reakciju, kako bi se njegova primjena ubuduće mogla izbjegavati.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Oralna medicina nastavak, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Kategorija : Oralna Medicina

Vezane Vijesti

Podijeli!