Otežano otvaranje usta

Otežano otvaranje usta javlja se kao posljedica različitih poremećaja. Najčešći uzrok je upala porijeklom iz zuba koja se u obliku apscesa širi u područje žvačnog mišićja. Zbog jake boli, mišići se refleksno kontrahiraju (stežu) i otežavaju otvaranje usta. Ograničenje otvaranja može biti različitog intenziteta – otvaranje može biti tek blago otežano, ali kod težih slučajeva može biti toliko izraženo da su zubi gornje i donje čeljusti u kontaktu, tj. otvaranje usta uopće nije moguće. Otežano otvaranje usta stvara poteškoće pri stomatološkom liječenju jer otežava pristup oboljelom području.
Poteškoće s otvaranjem usta mogu se javiti i pri otežanom nicanju umnjaka. Ukliješteni umnjak uzrokuje bol i pritisak na okolne strukture, uslijed čega dolazi do refleksne kontrakcije mišića. Zbog otežanog nicanja umnjaka često nastaje upala oko njegove krune, (perikoronitis) koja dodatno stimulira kontrakciju mišića i otežava otvaranje usta. Umnjak koji uzrokuje ovakve poteškoće najčešće je potrebno izvaditi, ali za vađenje je potrebno prethodno omogućiti dostatno otvaranje usta. To se može postići lokalnom anestezijom, pri čemu zbog eliminacije bolnog podražaja (privremeno) popušta i grč mišića. I u slučaju upalom uzrokovanog otežanog otvaranja usta, lokalnom se anestezijom može postići privremeno olakšanje i provesti odgovarajuće liječenje. Ako otvaranje usta nije moguće osigurati lokalnom anestezijom, može se primijeniti opća anestezija koja snažno opušta sve mišiće u tijelu. Ipak se opća anestezija rijetko primjenjuje jer nosi rizik od sistemskih komplikacija, a većina se potrebnih zahvata može obaviti bez njezine primjene. Ako otežano otvaranje usta potraje i nakon liječenja uzroka (primjerice, liječenja gnojne upale ili vađenja umnjaka), upotrebljavaju se vježbe koje pacijent samostalno provodi ili naprave zvane otvarači. To su pomagala koja pomoću opruge primjenjuju odmjerenu silu potpomažući time postupno otvaranje usta. Koriste se u propisanom trajanju kroz nekoliko dana do nekoliko tjedana, dok grč mišića u potpunosti ne otpusti.
Otežano otvaranje usta mogu uzrokovati i patološke promjene unutar samog temporomandibularnog zgloba ili poremećaji žvačnog mišićja. Za razliku od gnojne upale i otežanog nicanja umnjaka koji se relativno brzo i lako liječe, ove promjene su dugotrajnije i teže ih je liječiti. Od pomoći mogu biti različiti otvarači, fizikalna terapija i vježbe koje pacijent samostalno provodi.