Parafunckije

Pojam parafunkcije označava pokrete donje čeljusti koji se izvode bez neke konkretne svrhe (primjerice žvakanja ili govora). Za razliku od svrhovitih aktivnosti žvačnog sustava koje su pod nadzorom brojnih fizioloških regulatornih mehanizama, parafunkcije nisu ograničene zaštitnim kontrolnim mehanizmima. Stoga se pri parafunkcijskim aktivnostima mogu razviti vrlo velike sile nepovoljnog smjera koje mogu oštetiti tvrda zubna tkiva, potporni sustav zuba te strukture temporomandibularnog zgloba.

bruksizam - izrazito potrošeni gornji prednji zubi uslijed dugotrajnog škrgutanja

bruksizam – izrazito potrošeni gornji prednji zubi uslijed dugotrajnog škrgutanja

Mogući uzrok parafunkcijskih kretnji je postojanje neke okluzijske smetnje – ona nastaje kada zbog anomalije u položaju jednog ili više zubi prilikom zatvaranja usta dolazi do preranog dodira sa zubima nasuprotne čeljusti. Nepravilno položeni zubi predstavljaju zapreku normalnom zatvaranju usta. Zbog prisutne smetnje javljaju se parafunkcijske kretnje kojima žvačni sustav nastoji izbjeći zapreku i dovesti zube nasuprotnih čeljusti skladan kontakt. Na sličan način zapreka može biti uzrokovana neadekvatno izrađenim ispunima ili protetskim nadomjescima. Drugi mogući uzrok parafunkcija je mišićna hiperaktivnost uzrokovana psihičkom napetošću. Psihički stres je sve prisutniji problem suvremenog društva i igra značajnu ulogu u pojavi najraznovrsnijih bolesti. Pojava parafunkcijskih kretnji samo je jedan iz širokog spektra stresom uzrokovanih poremećaja. Psihička napetost (stres) pojačava tonus mišića i izaziva nesvjesno škrgutanje zubima. Ova parafunkcija se najčešće javlja tijekom spavanja, iako se ponekad može javiti i u budnom stanju.

bruksizam - otkrhnuća gornjih prednjih zubi zbog noćnog škrgutanja

bruksizam – otkrhnuća gornjih prednjih zubi zbog noćnog škrgutanja

Razumljivo je da pacijent nije svjestan škrgutanja koje se javlja tijekom spavanja, ali pacijenti često ne prepoznaju ni parafunkcije koje se događaju u budnom stanju. Stiskanje, škripanje i škrgutanje zubima tijekom spavanja naziva se bruksizam, a uzrokuje različite negativne učinke na zube i temporomandibularni zglob. Zubi su opterećeni velikim silama koje djeluju u nepovoljnim smjerovima uzrokujući pojačano trošenje i krhanje tvrdih zubnih tkiva. Jake sile nepovoljno djeluju i na potporna tkiva zubi pa mogu uzrokovati bol i nelagodu pri zagrizu i žvakanju. Pojačanom i nefiziološkom opterećenju izloženi su i temporomandibularni zglobovi u kojima se može javiti bolna osjetljivost i zamor. Malo je vjerojatno da parafunkcije same uzrokuju temporomandibularni poremećaj, međutim mogu ga pogoršati ako je već prisutan.

individualno izrađena udlaga može spriječiti oštećenja zubi izazvana bruksizmom

individualno izrađena udlaga može spriječiti oštećenja zubi izazvana bruksizmom

Liječenje parafunkcija važno je radi sprečavanja oštećenja zubi i zglobnih struktura. Najčešća parafunkcija – bruksizam – relativno se teško zamjećuje budući da se škripanje zubima događa tijekom spavanja. Od samih parafunkcijskih kretnji lakše je zamijetiti njihove posljedice – istrošenost i oštećenja na zubima koja nastaju zbog nekontroliranih pokreta i sila velikih iznosa. Kod ljudi s dugogodišnjim bruksizmom vidljive su napukline i otkrhnuća cakline na prednjim zubima, a na mjestima gdje zubi stružu jedni po drugima nastaju takozvane brusne fasete – glatke plohe nastale uslijed abrazije. Ako su na zubima vidljive ove promjene, a pacijent je u svakodnevnom životu izložen pojačanom stresu, vrlo je vjerojatno da se radi o noćnom škripanju zubima. Smanjivanjem psihičke napetosti i eventualnom psihoterapijom može se bruksizam smanjiti ili ukloniti, a izradom udlage moguće je spriječiti štetne posljedice na tvrda zubna tkiva. Individualno izrađene udlage se postavljaju na grizne plohe zubi i nose tijekom spavanja. Kad su zubi u zagrizu, udlage djeluju poput djelomične imobilizacije koja sprečava parafunkcijske pokrete. Ukoliko i dođe do nekontroliranih pokreta, klizanje i trenje se javlja između ploha udlage umjesto između zubnih površina. Tako se sprečavaju oštećenja tvrdih zubnih tkiva. Uz to, udlage ograničavaju opseg kretnji i omogućavaju ravnomjerniji prijenos sila na zube, čime se sprječava oštećenje zglobnih struktura.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Parafunckije, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Kategorija : Poremečaji Zvačnog Sustava Pojmovi: 

Vezane Vijesti

Podijeli!