Parodontne bolesti kod starijih osoba

Parodontitis je bolest koja se pojavljuje neovisno o životnoj dobi, ali njegove su posljedice najizraženije kod starijih osoba. Parodontitis je podmukla i dugotrajna bolest čiji se rezultat očituje tek nakon dužeg vremena, kada nastupe nepovratne promjene potpornog sustava zuba. Povećana pomičnost, „klimanje“ zubi javlja se kod dugogodišnjeg neliječenog ili nedovoljno liječenog parodontitisa, a nastalo oštećenje nije moguće potpuno izliječiti već samo neznatno ublažiti. Glavni je problem u tome što pacijenti ovoj bolesti ne pridaju dovoljno pažnje sve dok ne nastupi povećana pomičnost zubi. Tada je oštećenje već vrlo opsežno, a za liječenje je relativno kasno. Duboke džepove kontaminirane gomilom bakterija teško je dovoljno temeljito očistiti, a regeneraciju kosti i potpornih tkiva jedva je moguće potaknuti.
U uvjetima kada su nepovratna oštećenja već nastupila, moguće je samo spriječiti daljnje napredovanje bolesti. Profesionalnim uklanjanjem supragingivnih i subgingivnih naslaga smanjuje se broj bakterija i upalna reakcija koja je glavni uzrok gubitka kosti. Savjesnim i redovitim provođenjem oralne higijene kod kuće potrebno je održavati postignuto stanje, tj. spriječiti ponovnu kontaminaciju džepova bakterijama. Što su džepovi dublji, odnosno što je gubitak kosti veći, to je teže održavati zadovoljavajuću oralnu higijenu. Uz standardni pribor poput četkica i pasta, pomažu i antiseptičke tekućine za ispiranje, zubni konac, zubne čačkalice te različita elektronička pomagala poput vodenih tuševa. Oni omogućuju ubacivanje vode ili antiseptičke tekućine pod visokim tlakom u dubinu džepova, na mjesta na koja obična četkica ne može doprijeti. Duboke je džepove prilično teško održavati čistima samim održavanjem oralne higijene pa su potrebni redoviti kontrolni pregledi kod parodontologa i ponavljana profesionalna čišćenja naslaga smještenih u dubini džepa.

Klimavi zubi postupno gube svoju funkciju – žvakanje klimavim zubima je neugodno pa ih pacijenti izbjegavaju koristiti, a zbog poteškoća prilikom žvakanja postupno prelaze na sve mekšu hranu. Klimavi se zubi mogu „učvrstiti“ međusobnim povezivanjem u blok, što se postiže korištenjem povezanih krunica, mostova ili udlaga. Moguća su različita rješenja, a svima je cilj međusobno povezivanje zubi oštećenog parodonta, čime se omogućava bolja raspodjela žvačnih sila i rasterećenje pojedinih zubi. Povezivanjem klimavih zubi u blok usporava se njihovo daljnje rasklimavanje, a pacijentu omogućava ugodnije žvakanje. Bez obzira koji se sustav koristi (udlaga, spojene krunice, most), za opstanak parodontno ugroženih zubi važno je primjereno održavanje oralne higijene postavljenog nadomjestka.
Zubi s vrlo velikim džepovima i izraženom pomičnošću nisu više funkcionalni, a njihovi džepovi predstavljaju velike rezervoare bakterija. Bakterije nakupljene u dubokim džepovima teško se uklanjaju čak i profesionalnim čišćenjem, a svakodnevnom oralnom higijenom nemoguće je na njih utjecati. Uz lokalne učinke (trajna upalna reakcija koja uzrokuje daljnji gubitak kosti) predstavljaju i prijetnju za zdravlje drugih organskih sustava. Aspiracijom bakterije mogu dospjeti u donje dijelove dišnog sustava i uzrokovati upalu pluća, a prodorom u krv mogu se proširiti do bilo kojeg organa u tijelu. Obzirom da zubi s vrlo velikim džepovima više nisu funkcionalni i predstavljaju potencijalnu opasnost od širenja infekcije, preporuča ih se izvaditi.