Pečaćenje fisura – preventivni postupak na trajnim zubima

Pečaćenje fisura jedan je od najčešćih postupaka u dječjoj dentalnoj medicini. Radi se o jednostavnom postupku kojim je moguće u velikoj mjeri spriječiti razvoj karijesa na novoizniklim trajnim zubima.

Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica. Oblik i dubina fisura razlikuju se između pojedinaca, a utječu na rizik od pojave karijesa – duboke fisure s uskim ušćem na kojeg se nastavlja proširenje predstavljaju mjesta pogodna za nakupljanje plaka. Iz prostora uskih fisura čak je i vrlo temeljitom oralnom higijenom teško učinkovito odstraniti plak. U dubini fisure plak je zaštićen od mehaničkog čišćenja, a kroz usko ušće redovito pristižu nove hranjive tvari koje pogoduju razmnožavanju bakterija. Tako se stvaraju uvjeti za pojavu zubnog karijesa na mladim trajnim zubima – najčešće prvim i kutnjacima. Tome doprinosi i nešto slabija oralna higijena u nadolazećem razdoblju puberteta.

složeni sustav fisura kutnjaka omogućuje pojačano nakupljanje plaka i razvoj karijesa

složeni sustav fisura kutnjaka omogućuje pojačano nakupljanje plaka i razvoj karijesa

kutnjak sa zapečaćenim fisurama - cijeli sustav fisura ispunjen je smolastim materijalom

kutnjak sa zapečaćenim fisurama – cijeli sustav fisura ispunjen je smolastim materijalom

Da bi se mladi trajni zubi zaštitili od razvoja karijesa u fisurama, provodi se preventivni postupak nazvan pečaćenje. Potpuno bezbolno i bez „brušenja“ zuba, fisure zuba se očiste i zapečate kompozitnim materijalom ili staklenoionomernim cementom. Boja pečata odgovara boji zuba i nimalo ne ugrožava estetiku. Postupak pečaćenja važno je provesti nedugo nakon nicanja trajnog zuba – za prve kutnjake oko 6. godine, a druge kutnjake oko 12. godine života.  Pečaćenje zuba koji je već duže vrijeme prisutan u usnoj šupljini ima slabiji preventivni karakter, budući da su njegove fisure već kontaminirane bakterijama. Stoga je za pečaćenje najprikladnije vrijeme kada cijela grizna ploha zuba postane vidljiva u usnoj šupljini – to je ujedno i najranije vrijeme kada se fisure mogu pečatiti.

Prvi i drugi trajni kutnjaci su zubi na kojima se najčešće izvodi pečaćenje – oni imaju najsloženiji sustav fisura koji je najpodložniji razvoju karijesa. Ovisno o individualnoj procjeni rizika od razvoja karijesa i odluci doktora dentalne medicine, pečatiti se također mogu prvi i drugi trajni pretkutnjaci.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Kategorija : Dječja Dentalna Medicina Pojmovi: 

Vezane Vijesti

Podijeli!