Postupanje nakon ekstrakcije

Nakon ekstrakcije se koštana čašica ispuni krvlju koja se ubrzo zgrušava. Po napuštanju ambulante pacijent već ima potpuno formirani krvni ugrušak koji poput čepa zatvara alveolu sve do razine zubnog mesa. Za pravilno cijeljenje rane od iznimne je važnosti osigurati „opstanak“ krvnog ugruška, budući da je on osnova za formiranje nove kosti koja će ispuniti praznu alveolu. Stoga se tijekom prvih nekoliko dana nakon ekstrakcije važno pridržavati nekoliko smjernica koje će osigurati opstanak cjelovitog krvnog ugruška, a time i normalno cijenjene ekstrakcijske rane:

  • Ne koristiti zubnu četicu u blizini ekstrakcijske rane – četkanjem se ugrušak može oštetiti ili izbaciti iz alveole. Umjesto četkanja, higijena u području ekstrakcijske rane može se održavati pažljivim ispiranjem antiseptičkom tekućinom na bazi klorheksidina. Tijekom ispiranja potrebno je izbjegavati grubo „mućkanje“ kojim bi se ugrušak mogao otplaviti sa svojeg mjesta u alveoli.
  • Ne ispirati ekstrakcijsku ranu čajevima, antisepticima i raznim kućnim pripravcima. Neki pacijenti su uvjereni da je ranu odmah nakon ekstrakcije potrebno održavati ispiranjem raznim tekućinama. Vjerojatno se radi o nekoj od preporuka iz domene tzv. narodne medicine koja je pogrešna i nije preporučljiva. Ispiranje rane ne pomaže cijeljenju, a značajno povećava rizik od oštećenja i ispadanja ugruška. Stoga se ispiranje rane ni u kojem slučaju ne preporuča, a dozvoljeno je tek blago i pažljivo ispiranje klorheksidinskim antiseptikom kao zamjena za četkanje tijekom prvih nekoliko dana nakon ekstrakcije.
  • Ne konzumirati vruću hranu i napitke te gazirana pića. Vruće namirnice i gazirana pića mogu omekšati ugrušak što također dovodi do njegovog oštećenja ili gubitka.
  • Izbjegavati žvakanje na strani ekstrakcije i prilagoditi jelovnik. Zbog bolnosti mjesta ekstrakcije pacijenti za žvakanje koriste suprotnu stranu pa žvakanje najčešće ne ugrožava stabilnost ugruška. Ipak se preporuča jesti mekane namirnice koje ne zahtijevaju dugo žvakanje, čime se rizik od oštećenja ugruška svodi na najmanju moguću mjeru.
  • Izbjegavati dodirivanje ili bilo kakvu manipulaciju na mjestu ekstrakcije. Zbog boli i povezanih osjeta koji dolaze s mjesta ekstrakcije, pacijenti ponekad imaju potrebu dodirivati i grebati ranu. Unatoč neugodnim senzacijama koje se ponekad osjećaju na mjestu ekstrakcije, treba se suzdržati od bilo kojeg oblika dodirivanja i traumatiziranja rane. Neugodne senzacije će prestati završetkom cijeljenja rane, a to je složen proces za čije je pravilno odvijanje nužan cjelovit i neoštećen krvni ugrušak.
  • Ako je pacijent pušač, nekoliko dana nakon ekstrakcije trebao bi se suzdržati od pušenja. Pušenje nepovoljno utječe na cijeljenje rane, a negativni tlak koji se stvara prilikom uvlačenja dima može izbaciti ugrušak iz alveole.
zubna alveola neposredno nakon ekstrakcije

zubna alveola neposredno nakon ekstrakcije


BOL NAKON EKSTRAKCIJE I „SUHA ALVEOLA

suha alveola - zbog gubitka krvnog ugruška spriječeno je normalno cijeljenje rane. ekstrakcijska alveola je otvorena, inficirana i jako bolna

suha alveola – zbog gubitka krvnog ugruška spriječeno je normalno cijeljenje rane. ekstrakcijska alveola je otvorena, inficirana i jako bolna

Ukoliko se nakon ekstrakcije ugrušak ne očuva u alveoli, izostaje normalno cijeljenje ekstrakcijske rane i dolazi do stanja nazvanog „suha alveola“. Uzrok gubitka ugruška najčešće je mehanička trauma (četkanje, ispiranje) ili bakterijska infekcija ugruška pri čemu se on raspadne. Budući da ugrušak služi kao osnova za cijeljenje, njegov nedostatak onemogućit će prekrivanje rane gingivom i ispunjavanje alveole novostvorenim koštanim tkivom. Stoga alveola ostaje otvorena s ogoljelom površinom kosti koja je izrazito bolna i podložna razvoju gnojne infekcije. Stanje je prilično bolno i neugodno za pacijenta, a terapija može biti dvojaka. Konzervativna terapija koristi ispiranje alveole antiseptikom kako bi se uklonile bakterije i omogućilo cijeljenje, a kirurškom terapijom se uzrokuje ponovno krvarenje u alveoli i stvaranje novog ugruška. Kirurški pristup je učinkovitiji, a opstanak ugruška može se pospješiti uporabom spužvastih tvari koje čine osnovu za njegovo stvaranje te postavljanjem nekoliko šavova koji će spriječiti ispadanje.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 3.6/5 (8 votes cast)

Postupanje nakon ekstrakcije, 3.6 out of 5 based on 8 ratings

Kategorija : Oralna Kirurgija Pojmovi: , ,

Vezane Vijesti

Podijeli!