Potpune (totalne) zubne proteze

Izrađuju se za pojedinu čeljust kad u njoj nije preostao niti jedan prirodni zub. Jednostavnije su konstruirane od djelomičnih, a sastoje se od baze proteze na koju su postavljeni zubi. Baza proteze je dio nadomjeska koji priliježe uz sluznicu, a izrađuje se od ružičastog akrilata koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu. Baza potpune proteze se izrađuje tako da bude što veća. Naime, sile koje se pri žvakanju razvijaju na umjetnim zubima u protezi, moraju se preko baze prenijeti na sluznicu i koštanu podlogu. Budući da sluznica nije u stanju podnijeti velika opterećenja, potrebno je žvačne sile raspodijeliti na što veću površinu, što se postiže povećanjem baze proteze. Razlikuje se baza gornje i donje potpune proteze – gornja je veća i pokriva cijelo nepce, a donja je bitno manja i ima oblik potkove jer mora ostaviti slobodan prostor za jezik.

gornja i donja potpuna proteza

gornja i donja potpuna proteza

Dok prirodni zubi imaju poseban sustav vlakana u parodontnom ligamentu koji može podnijeti velike sile, potpune proteze sve sile prvo prenose na sluznicu i preko nje na kost. Zbog ograničene sposobnosti sluznice da podnese opterećenje, žvačne sile koje razvijaju nosioci potpunih proteza višestruko su manje od onih koje se razvijaju na prirodnim zubima. Stoga pacijenti s protezama imaju poteškoća u žvakanju tvrđe i žilave hrane. Otežano je i odgrizanje hrane, jer se proteza na svojem ležištu rijetko drži dovoljno čvrsto da bi se mogla oduprijeti silama koje nastaju pri odgrizanju. Kolike će sile pojedini pacijent moći razviti sa svojom protezom ovisi o izvedbi proteze i o stanju njezinog ležišta. Proteza mora biti izvedena tako da se dobro drži na ležištu i ne pomiče tijekom žvakanja, a ležište mora biti povoljnog oblika uz dovoljno preostale kosti.

Za ugodno nošenje i pravilnu funkciju proteza nužno je da se ono dobro drže na svojem ležištu. To znači da se ne pomiču i ne ispadaju tijekom govora i žvakanja. Dobro držanje proteze na ležištu postiže se oblikovanjem njezine baze tako da ona tijesno priliježe uz sluznicu te rubovima proteze koji se „zakače“ za određene dijelove ležišta i tako onemogućavaju pomicanje proteze. Držanje proteze izrazito je ovisno o obliku ležišta i ponekad je zbog nepovoljnog oblika bezubog grebena teško (ponekad i nemoguće) izraditi stabilnu protezu. Općenito su donje potpune proteze manje stabilne nego gornje zato što donja proteza ima manju bazu pa ima manje mogućnosti hvatanja za bezubi greben.

Poseban problem pri izradi potpunih proteza predstavlja resorpcija kosti. Naime, nakon vađenja zuba, kost koja ga je podupirala se polako resorbira i greben se postupno sve više snižava. Ova resorpcija je vrlo polagana, ali se nastavlja tijekom cijelog života. Uznapredovalost resorpcije ovisit će o vremenskom periodu koji je pacijent proveo bez zubi. Budući da se zubi gube postupno, resorpcija nije svugdje jednako izražena – na mjestima gdje su zubi ranije izvađeni kost će biti više resorbirana nego na mjestima gdje su izvađeni tek nedavno. Ova pojava zove se neravnomjerna resorpcija grebena i očituje se kao neravan i grbav bezubi greben. Ovisno o izraženosti ove grbavosti, ponekad može biti teško izraditi prikladnu potpunu protezu. Stoga se ovo stanje liječi kirurški, tako da se višak kosti odstrani i dobije ravno ležište koje je potrebno za izradu potpune proteze.

Resorpcija može biti i ravnomjerna, a javlja se kada su svi zubi izvađeni unutar kratkog vremenskog perioda. Pri ravnomjernoj se resorpciji cijeli greben ujednačeno smanjuje i zadržava oblik koji je povoljniji za izradu proteze. Ako ovo stanje potraje, greben se može toliko resorbirati da je gotovo nemoguće izraditi protezu koja će biti stabilna prilikom žvakanja. To je posebno izraženo na ležištu donje proteze koje zbog jake resorpcije bezubog grebena može postati posve ravno. Na ravnom ležištu nedostaje greben za koji bi se uhvatila baza proteze pa je ona nestabilna i pomična tijekom govora i žvakanja. U takvom slučaju donja potpuna proteza je zbog pomičnosti prilično neudobna za nošenje. Za takve proteze postoje posebna ljepila kojima se baza zalijepi za sluznicu i time poboljšava stabilnost. Kod gornjih proteza resorpcija najčešće nije toliko izražena, stoga su one redovito stabilnije i manje pomične na svojem ležištu od donjih.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 3.9/5 (23 votes cast)

Potpune (totalne) zubne proteze, 3.9 out of 5 based on 23 ratings

Kategorija : Mobilna Protetika

Vezane Vijesti

Podijeli!