Prekanceroze u usnoj šupljini

Prekancerozama se nazivaju promjene oralne sluznice iz kojih se s vrlo velikom vjerojatnošću može razviti zloćudni tumor – karcinom. Prepoznavanje prekanceroznih promjena izrazito je važno jer je rano liječenje ključ uspješnog liječenja oralnih karcinoma. Kirurškim odstranjivanjem promjene u fazi prekanceroze postiže se gotovo stopostotno izlječenje, dok je za kod razvijenijih karcinoma operacija znatno opsežnija , a prognoza nepovoljnija.

U prekancerozne promjene ubrajaju se leukoplakija i eritroplakija oralne sluznice. Ove promjene nastaju kada se u epitelnim stanicama dogodi pogreška u kopiranju genetskog materijala koja dovede do poremećaja regulacije staničnog ciklusa. Takve se stanice nakon određenog vremena mogu pretvoriti u zloćudne stanice karcinoma koje se nekontrolirano množe i šire u udaljene organe. Od okolne zdrave sluznice prekancerozne se promjene razlikuju svojom karakterističnom bojom – leukoplakija se pojavljuje kao bijela, a eritroplakija kao crvena mrlja. Obje promjene su smještene u razini sluznice ili su blago uzdignute, uglavnom ne pokazuju simptome i bezbolne su na dodir. Po opipu se ne razlikuju od okolne sluznice – imaju istu konzistenciju kao i zdrava sluznica. Najčešće mjesto pojavljivanja su podjezična sluznica, donja strana jezika, ulaz u ždrijelo i sluznica iza zadnjih donjih kutnjaka. Rizični čimbenici za razvoj prekanceroza su isti kao i za oralni karcinom – dugogodišnje pušenje i konzumacija alkohola. Kod pušača i konzumenata alkohola višestruko je povećana učestalost prekanceroza i oralnog karcinoma nego u općoj populaciji. Etilni alkohol i duhanski dim su vrlo jaki kancerogeni, a pokazuju i izraženo sinergističko djelovanje. Stoga pušači koji su dodatno skloni konzumaciji većih količina alkohola imaju znatno veći rizik obolijevanja od oralnog karcinoma nego osobe koje samo puše ili samo konzumiraju alkohol.

  • leukoplakija na podjezičnoj sluznici pokazuje osobito visok rizik od razvoja oralnog karcinoma
  • eritroplakija na sluznici obraza
  • eritroplakija na sluznici nepca
  • leukoplakija na sluznici obraza 2

Pri uočavanju promjena koje odgovaraju navedenom opisu, potrebno se javiti doktoru dentalne medicine ili specijalistu oralne medicine koji će utvrditi radi li se doista o prekancerozama i poduzeti prikladno liječenje. Potrebno je napomenuti da se i mnoge druge bolesti i promjene oralne sluznice mogu javiti u obliku bijelih ili crvenih mrlja i stoga je potreban temeljit specijalistički pregled i dijagnostički testovi kako bi se potvrdila ili otklonila sumnja na prekanceroznu promjenu. Uz sve ostale testove, za potvrdu definitivne dijagnoze prekanceroze potrebno je biopsijom uzeti komadić promijenjene sluznice i na temelju mikroskopskog izgleda stanica utvrditi narav promjene.

Za uspješno liječenje prekanceroza i sprečavanje njihovog razvoja u pravi karcinom ključno je rano prepoznavanje i odgovarajuće liječenje. U najranijoj fazi, dok se promjena javlja kao eritroplakija ili leukoplakija, za izlječenje je dovoljno kirurški odstraniti promijenjenu sluznice. Takva operacija je minimalno invazivna, oporavak je vrlo brz, a prognoza izvrsna. U suprotnom slučaju, kod razvijenog karcinoma potrebna je znatno opsežnija operacija koja često uključuje disekciju vrata s uklanjanjem vratnih limfnih čvorova, a ponekad i mišića i krvnih žila. Opsežnom operacijom nastoji se ukloniti zloćudne stanice koje su se u fazi uznapredovalog karcinoma proširile na duboke strukture vrata. Unatoč radikalnoj operaciji, ponekad nije moguće odstraniti sve zloćudne stanice, pa se karcinom ponovno pojavljuje. U tom slučaju potrebna je dodatna operacija, najčešće znatno opsežnija od prethodne. Također, zloćudne stanice mogu ući u krvni optok i otputovati do bilo kojeg unutrašnjeg organa i tamo razviti metastaze. Metastaze nije moguće ukloniti operativnim putem, već ih je potrebno liječiti agresivnom kemoterapijom, a prognoza  ovakvih slučajeva je izrazito loša. Pravovremenim prepoznavanjem i liječenjem prekanceroza može se izbjeći ovakav neželjeni razvoj događaja, a pacijenta poštedjeti opsežnih operacija te mu osigurati brz oporavak i vrlo dobru prognozu.

 

 

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Prekanceroze u usnoj šupljini, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Kategorija : Oralna Medicina Pojmovi: , ,

Vezane Vijesti

Podijeli!