Prekanceroze u usnoj šupljini

Prekancerozama se nazivaju promjene oralne sluznice iz kojih se s vrlo velikom vjerojatnošću može razviti zloćudni tumor – karcinom. Prepoznavanje prekanceroznih promjena izrazito je važno jer je rano liječenje ključ uspješnog liječenja oralnih karcinoma. Kirurškim odstranjivanjem promjene u fazi prekanceroze postiže se gotovo stopostotno izlječenje, dok je za kod razvijenijih karcinoma operacija znatno opsežnija , a prognoza nepovoljnija.
U prekancerozne promjene ubrajaju se leukoplakija i eritroplakija oralne sluznice. Ove promjene nastaju kada se u epitelnim stanicama dogodi pogreška u kopiranju genetskog materijala koja dovede do poremećaja regulacije staničnog ciklusa. Takve se stanice nakon određenog vremena mogu pretvoriti u zloćudne stanice karcinoma koje se nekontrolirano množe i šire u udaljene organe. Od okolne zdrave sluznice prekancerozne se promjene razlikuju svojom karakterističnom bojom – leukoplakija se pojavljuje kao bijela, a eritroplakija kao crvena mrlja. Obje promjene su smještene u razini sluznice ili su blago uzdignute, uglavnom ne pokazuju simptome i bezbolne su na dodir. Po opipu se ne razlikuju od okolne sluznice – imaju istu konzistenciju kao i zdrava sluznica. Najčešće mjesto pojavljivanja su podjezična sluznica, donja strana jezika, ulaz u ždrijelo i sluznica iza zadnjih donjih kutnjaka. Rizični čimbenici za razvoj prekanceroza su isti kao i za oralni karcinom – dugogodišnje pušenje i konzumacija alkohola. Kod pušača i konzumenata alkohola višestruko je povećana učestalost prekanceroza i oralnog karcinoma nego u općoj populaciji. Etilni alkohol i duhanski dim su vrlo jaki kancerogeni, a pokazuju i izraženo sinergističko djelovanje. Stoga pušači koji su dodatno skloni konzumaciji većih količina alkohola imaju znatno veći rizik obolijevanja od oralnog karcinoma nego osobe koje samo puše ili samo konzumiraju alkohol.
Pri uočavanju promjena koje odgovaraju navedenom opisu, potrebno se javiti doktoru dentalne medicine ili specijalistu oralne medicine koji će utvrditi radi li se doista o prekancerozama i poduzeti prikladno liječenje. Potrebno je napomenuti da se i mnoge druge bolesti i promjene oralne sluznice mogu javiti u obliku bijelih ili crvenih mrlja i stoga je potreban temeljit specijalistički pregled i dijagnostički testovi kako bi se potvrdila ili otklonila sumnja na prekanceroznu promjenu. Uz sve ostale testove, za potvrdu definitivne dijagnoze prekanceroze potrebno je biopsijom uzeti komadić promijenjene sluznice i na temelju mikroskopskog izgleda stanica utvrditi narav promjene.
Za uspješno liječenje prekanceroza i sprečavanje njihovog razvoja u pravi karcinom ključno je rano prepoznavanje i odgovarajuće liječenje. U najranijoj fazi, dok se promjena javlja kao eritroplakija ili leukoplakija, za izlječenje je dovoljno kirurški odstraniti promijenjenu sluznice. Takva operacija je minimalno invazivna, oporavak je vrlo brz, a prognoza izvrsna. U suprotnom slučaju, kod razvijenog karcinoma potrebna je znatno opsežnija operacija koja često uključuje disekciju vrata s uklanjanjem vratnih limfnih čvorova, a ponekad i mišića i krvnih žila. Opsežnom operacijom nastoji se ukloniti zloćudne stanice koje su se u fazi uznapredovalog karcinoma proširile na duboke strukture vrata. Unatoč radikalnoj operaciji, ponekad nije moguće odstraniti sve zloćudne stanice, pa se karcinom ponovno pojavljuje. U tom slučaju potrebna je dodatna operacija, najčešće znatno opsežnija od prethodne. Također, zloćudne stanice mogu ući u krvni optok i otputovati do bilo kojeg unutrašnjeg organa i tamo razviti metastaze. Metastaze nije moguće ukloniti operativnim putem, već ih je potrebno liječiti agresivnom kemoterapijom, a prognoza ovakvih slučajeva je izrazito loša. Pravovremenim prepoznavanjem i liječenjem prekanceroza može se izbjeći ovakav neželjeni razvoj događaja, a pacijenta poštedjeti opsežnih operacija te mu osigurati brz oporavak i vrlo dobru prognozu.