Promjene na jeziku


Bijeli (dlakavi) jezik

Bijeli jezik ili bijeli dlakavi jezik je stanje koje se vrlo često pojavljuje i često prolazi nezapaženo. Uzrok ovoj pojavi je smanjeno ljuštenje površinskog sloja jezične sluznice. Oralna sluznica se, poput kože, stalno obnavlja množenjem stanica u dubljim slojevima pri čemu površinske stanice odumiru i djelovanjem mehaničkih sila trenja otpadaju sa sluznice. Ukoliko je trenje jezika s okolnim strukturama nedostatno (pri konzumaciji vrlo meke ili tekuće hrane), ljuštenje odumrlih stanica je nedostatno i one se nakupljaju na površini sluznice, oblikujući bijeli pokrov. Kako se navedeni proces odvija na vršcima nitastih papila, one se s vremenom produžuju pa može nastati stanje nazvano „bijeli dlakavi jezik“. „Dlake“ na jeziku su zapravo izdužene papile i nemaju nikakve sličnosti s dlakama na drugim dijelovima tijela. „Bijeli dlakavi jezik“ je stanje identično „bijelom jeziku“, samo što je u prvom slučaju nakupljanje odumrlih stanica izraženije pa za posljedicu ima produženje papila.

Naslage starih stanica na površini jezika predstavljaju plodno tlo za naseljavanje oralnih bakterija i gljivica. One se tu ubrzano razmnožavaju i dodatno doprinose formiranju bijelih naslaga. Stvaranje bijelog pokrova u pravilu započinje na stražnjem dijelu jezika i postupno se širi prema prednjem dijelu. Naposljetku cijeli jezik postaje prekriven debelom bijelom naslagom. Mnogobrojne bakterije i gljivice sadržane u naslagama proizvode razne kemijske spojeve od kojih neki mogu biti uzrok neugodnog zadaha.

bijeli jezik -  odumrle površinske stanice pomiješane s bakterijama i gljivicama vide se kao bijele naslage na gornjoj površini jezika

bijeli jezik – odumrle površinske stanice pomiješane s bakterijama i gljivicama vide se kao bijele naslage na gornjoj površini jezika

U terapiji bijelog jezika koristi se četkanje ili struganje jezika kako bi se uklonile naslage. Za čišćenje se može koristiti neki od strugača za jezik ili obična četkica za zube srednje tvrdoće. Nakon svakog četkanja zubi (minimalno dvaput dnevno) provodi se čišćenje jezika blagim struganjem uzduž cijele njegove gornje površine četkicom ili strugačem. Nakon nekoliko dana bijele naslage će se potpuno ukloniti, a jezik će ponovno poprimiti svoju uobičajenu ružičastu teksturu. Opisano čišćenje jezika korisno je i u preventivne svrhe, za smanjivanje broja bakterija i sprečavanje njihovog prekomjernog nakupljanja kao i za sprečavanje lošeg zadaha.

Bijeli jezik može se javiti i u nekim drugim stanjima koja pogoduju brzom razmnožavanju oralnih bakterija. Lijekovi i bolesti koje slabe imunosni sustav ili primjena antibiotika mogu pogodovati nakupljanju bakterija i gljivica na površini jezika. U tom slučaju bijele naslage na jeziku nisu rezultat neoljuštenog sloja sluznice, već gomile bakterija koje su se tu razmnožile. U terapiji je učinkovito čišćenje jezika strugačem ili četkicom.

Crni dlakavi jezik

crni dlakavi jezik - izdužene nitaste papile obojene smeđe-crnim pigmentom

crni dlakavi jezik – izdužene nitaste papile obojene smeđe-crnim pigmentom

Stanje nazvano crni dlakavi jezik nastaje na istovjetan način kao i bijeli jezik – nedovoljnim uklanjanjem površinskog sloja odumrlih stanica sa sluznice i naseljavanjem bakterija. Jedina razlika je što naslage (koje su izvorno bijele) ubrzo poprimaju tamnosmeđu ili crnu boju. Boja potječe od duhanskog dima u pušaća ili od bakterija koje u svojem metabolizmu proizvode tamno obojene spojeve. Tako se crni dlakavi jezik ni po čemu ne razlikuje od bijelog jezika, osim po boji. Terapija se također ne razlikuje – redovitim čišćenjem jezika strugačem ili četkicom za zube kroz nekoliko dana odstranit će se naslage. Četkanje jezika učestalošću jednom dnevno se preporuča i kada nisu prisutne promjene poput bijelog ili crnog jezika – redovitim uklanjanjem naslaga smanjuje se ukupni broj bakterija koje mogu uzrokovati parodontne bolesti, karijes i neugodan zadah.

Fisurirani (izbrazdani) jezik

Fisurirani jezik je normalna anatomska varijacija koja se iz nepoznatih razloga pojavljuje kod nekih ljudi. Gornja strana jezika izbrazdana je usjeklinama različite dubine pa njegova površina izgleda kao da je prošarana posjekotinama. Ovo stanje može izazvati zabrinutost pacijenta, osobito ako su brazde vrlo duboke. Potrebno je naglasiti da se ne radi o patološkoj promjeni i da se izbrazdani jezik ni po čemu ne razlikuje od „normalnog“ jezika, osim po izgledu površine.

Pacijenti s izbrazdanim jezikom moraju provoditi pojačanu oralnu higijenu u smislu čišćenja jezika. Usjekline (osobito ako su duboke) pogoduju nakupljanju i razmnožavanju bakterija, a u njima se često zadržavaju i ostaci hrane. Prekomjerno nakupljanje bakterija može uzrokovati upalu jezične sluznice koja se očituje crvenilom i peckanjem, a nerijetko se javlja i neugodan zadah. Ukoliko se pojavi upala ili neugodan zadah, dovoljno je čišćenjem jezika ukloniti rezervoar bakterija. Uporabom antiseptičkih tekućina za ispiranje te redovitim i temeljitim čišćenjem površine jezika može se uspješno spriječiti ponovna pojava upale ili neugodnog zadaha.

izbrazdani jezik - nekoliko dubokih brazdi na gornjoj strani jezika

izbrazdani jezik – nekoliko dubokih brazdi na gornjoj strani jezika

izbrazdani jezik - višestruke male brazde na gornjoj strani jezika

izbrazdani jezik – višestruke male brazde na gornjoj strani jezika


Geografski jezik

geografski jezik - nepravilne crvene mrlje s bijelim rubovima

geografski jezik – nepravilne crvene mrlje s bijelim rubovima

Ovo stanje nosi slikovito ime koje vrlo dobro opisuje promjene vidljive na površini jezične sluznice – jezik je prošaran nepravilnim crvenim mrljama s izraženim bijelim rubovima koji podsjećaju na obrise zemljopisne karte. Karakteristično je za geografski jezik da mrlje ne zadržavaju stalan položaj na površini jezika, već se nasumično pomiču, spajaju i odvajaju. Iako izgled promjene može biti prilično impresivan, promjena je bezopasna i nije ju potrebno liječiti. Uzrok geografskog jezika je nepoznat, a učinkovitog lijeka nema. Pacijent u pravilu ne osjeća subjektivne simptome, a vrlo rijetko se javlja slabo peckanje ili slabljenje okusa. Promjena se može dugo zadržati, a potom spontano nestati.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 4.0/5 (34 votes cast)

Promjene na jeziku, 4.0 out of 5 based on 34 ratings

Kategorija : Oralna Medicina

Vezane Vijesti

Podijeli!