Promjene vezane uz fiksne protetske nadomjeske

Promjene vezane uz fiksnoprotetske nadomjeske kod starijih pacijenata mogu biti uzrokovane dotrajalošću samog nadomjestka ili promjenama u biološkoj osnovi na koju je nadomjestak postavljen.
Na starom i dotrajalom fiksnom protetskom nadomjesku može se javiti:

Promjena boje. Najčešća je kod akrilatnih i fasetiranih nadomjestaka jer polimerni materijal ima svojstvo upijanja vode i obojenih tvari iz hrane i pića. Keramički nadomjesci ne mijenjaju boju, iako se na njihovoj površini mogu nakupljati različita obojenja koja se lako uklone.
Istrošenost nadomjeska. Uslijed dugotrajne funkcije troši se dio nadomjeska koji pri žvakanju dolazi u kontakt sa zubima suprotne čeljusti. Nadomjesci izrađeni od polimernih materijala troše se abrazijom i daju dojam „izlizanosti“, a keramički dijelovi nadomjestaka su skloni krhanju i lomljenju. Pucanje tijela mosta nakon dugotrajnog se korištenja događa vrlo rijetko – most koji ima tehničke nedostatke najčešće će puknuti nedugo nakon postavljanja. Ako je konstrukcija tehnički pravilno izvedena, most neće puknuti bez obzira na starost i velike žvačne sile kojima je izložen.

 Odcementiravanje nadomjeska. Nadomjesci se na zube nosače učvršćuju različitim cementima. Starije generacije cemenata su relativno neotporne na djelovanje sline pa nakon duljeg vremena može doći do popuštanja cementa i odvajanja nadomjestka od zuba nosača. Nadomjesci cementirani suvremenim cementima znatno se rjeđe odvajaju od zuba.
Promjene biološke osnove fiksnog protetskog nadomjestka su:
Povlačenje gingive od ruba nadomjeska. Rub nadomjeska se u vidljivom predjelu najčešće smješta u razini gingive ili malo ispod nje. Tijekom dugog niza godina gingiva se može povući, što se djelomično događa uslijed eventualne parodontne upale, ali i kao posljedica resorpcije kosti koja je normalni dio procesa starenja. Povlačenjem gingive od ruba nadomjeska, dio korijena zuba izlaže se mediju usne šupljine. Osim što predstavlja estetsku smetnju, ogoljeli dio korijena može biti preosjetljiv na tople, hladne i slatke podražaje, a u slučaju loše oralne higijene podložan je razvoju karijesa. Najbolje rješenje je zamjena starih nadomjestaka novima koji se izrade tako da cijelom duljinom prekriju i zaštite ogoljeli korijen.
Karijes zuba nosača. Najveći dio površine zuba nosača zaštićen je protetskim nadomjeskom i na njemu se ne može razviti karijes. Međutim, kritično mjesto predstavlja rub protetskog nadomjestka na kojem se pojačano nakuplja i zadržava zubni plak. Temeljita oralna higijena tog područja je izrazito bitna jer se rub nadomjeska nalazi neposredno uz zubni korijen koji nije prekriven caklinom i stoga je znatno podložniji razvoju karijesa. Karijes korijena koji nastaje uslijed nedostatne oralne higijene relativno brzo napreduje i može ugroziti pulpu zuba nosača. Povlačenjem gingive nakon dugogodišnjeg nošenja nadomjestka, usnoj šupljini se izlaže sve veća površina korijena na kojoj se pri slaboj oralnoj higijeni vrlo lako razvija karijes. Bolesti pulpe zuba nosača. Bolesti pulpe se kod zuba opskrbljenog protetskim nadomjeskom javljaju relativno rijetko. Kako se karijes može razviti samo na dijelu korijena koji nije pokriven nadomjeskom, karijes korijena je jedini put kojim infekcija može dospjeti do zubne pulpe. Međutim, osim pojavljivanja novih pulpnih bolesti, može se dogoditi i reaktivacija onih koje su u prošlosti već izliječene. Bakterije i iritansi koji zaostanu u pulpnom prostoru nakon provedenog endodontskog liječenja i punjenja kanala mogu ponovno uzrokovati upalu parodonta oko vrška korijena. Reaktivacija upale može se dogoditi nakon podužeg mirnog razdoblja, ponekad i nakon više od deset godina. Zub koji je dugo vremena bio bez simptoma postaje osjetljiv na zagriz i pritisak. U terapiji je potrebno učiniti reviziju punjenja korijenskog kanala – očistiti i dekontaminirati kanale te ih ponovno napuniti. Kod tvrdokornih infekcija otpornih na reviziju, potrebno je napraviti resekciju inficiranog vrška korijena – apicektomiju
 Klimanje zubi nosača. Zahvaćenost zubi nosača parodontnom bolešću može dovesti do klimanja cijelog nadomjeska. Razvoju parodontitisa pogoduju i uvjeti otežane oralne higijene koji se javljaju u prisutnosti fiksnog protetskog nadomjeska. Parodontitisom zahvaćeni zubi nosači liječe se uobičajenim postupkom – uklanjanjem supragingivnih i subgingivnih naslaga. Iako je nadomjestak u određenoj mjeri klimav, on povezuje zube u blok i na taj način omogućava raspoređivanje žvačnih opterećenja na veći broj zubi. Time je oslabljeni parodont pojedinog zuba manje opterećen, a žvakanje je ugodnije.
 Fraktura korijena kod zubi s nadogradnjom. Endodontski liječeni zubi opskrbljeni nadogradnjom imaju oslabljenu strukturu korijena, a nadogradnja pri žvačnom opterećenju na korijenski kanal djeluje poput klina koji nastoji raskoliti korijen. U većini slučajeva korijen uspije izdržati opterećenja pa se fraktura javlja relativno rijetko. Ako do nje ipak dođe, liječenje nije moguće i zub je potrebno izvaditi. Suvremene nadogradnje od poboljšanih materijala uzrokuju manje naprezanje korijena od tradicionalnih metalnih i u skladu s tim imaju manji rizik od pojave frakture korijena.