Traume zuba

Traume zuba nastaju kratkotrajnim djelovanjem jake sile koja dovodi do pucanja tvrdih zubnih tkiva. Lomovi mogu nastati izravnim putem (izravnim udarcem u zube) ili indirektno (udarcem u donju čeljust pri čemu donji zubi velikom brzinom udaraju u gornje). Traumama su najčešće zahvaćeni prednji zubi obaju čeljusti, dok su kod stražnjih zubi traume izrazito rijetke. Traume zuba se javljaju najčešće u predškolske i školske djece, a česte su i u prometnim nesrećama te kontaktnim sportovima.

Oštećenja tvrdih zubnih tkiva mogu se izrazito razlikovati prema opsegu – od neznatnog i gotovo neprimjetnog napuknuća cakline, sve do lomova većih dijelova zubne krune. Traume zuba, redom od lakših prema težima, mogu se podijeliti na slijedeći način:

NAPUKNUĆE CAKLINE

To je najlakše oštećenje pri kojemu nema gubitka tvrdih zubnih tkiva. Caklina je lagano napukla, ali nije odlomljena od ostatka zubne krune. Na mjestu napuknuća prisutna je pukotina drukčije boje i prozirnosti od okolne cakline. Pukotina se najbolje vidi kad se zub izravno obasja svjetlom, a pri dnevnom osvjetljenju često nije uočljiva. Ovo stanje ne uzrokuje nikakve smetnje i terapija nije potrebna.

 

LOM CAKLINE

Dio cakline je odlomljen s površine zuba i na mjestu loma postoji vidljiv defekt tvrdog zubnog tkiva. Odlomljeni ulomak može biti različite veličine, a ponekad je toliko mali da je oštećenje jedva primjetno. Na mjestu loma površina cakline je hrapava i može uzrokovati blagu nelagodu pri dodiru jezikom ili usnicama. Budući da je oštećenje smješteno samo u caklini, nema oštećenja dentina ni bolne osjetljivost. Eventualno zub može biti neznatno osjetljiviji na hladne i tople podražaje jer je na mjestu loma smanjena debljina caklinskog omotača koji inače služi kao toplinski izolator dentina. Ukoliko pacijent pronađe i sačuva odlomljeni dio cakline, defekt je moguće popraviti „lijepljenjem“ odlomljenog fragmenta na njegovo mjesto. Ako fragment nije pronađen, defekt se može popraviti kompozitnim ispunom kojim se  nadomješta izgubljeni dio cakline.

 

LOM CAKLINE I DENTINA

Oštećenje je opsežnije od loma cakline, a linija loma prolazi kroz dentin. Oštećenjem dentina dentinski kanalići postaju izloženi mediju usne šupljine, što izaziva bol i osjetljivost na tople, hladne i slatke podražaje. Bolna osjetljivost ovisi o opsegu oštećenja i površini izloženog dentina. Što je odlomljeni dio dentina veći, otvoreno je više dentinskih kanalića i bolni podražaj je jači. Kao i kod loma cakline, defekt se može popraviti „lijepljenjem“ ulomka ili kompozitnim ispunom. Ako je oštećenje opsežnije, može se na zub postaviti estetska ljuska ili krunica. U svakom slučaju, zatvaranjem oštećenja u dentinu zaštićuju se dentinski kanalići odgovorni za primanje bolnog podražaja pa bol i preosjetljivost nestaju.

 

LOM CAKLINE I DENTINA S IZLOŽENOM PULPOM

Kad linija loma ide „dublje“ kroz zub, može doći do otvaranja pulpne komorice. Tada se javlja krvarenje iz pulpe praćeno boli i izraženom osjetljivošću izloženog dijela pulpe. Oštećenje tvrdih zubnih tkiva ne mora biti posebno opsežno da bi došlo do otvaranja pulpne komorice, dovoljno je da lomna pukotina prolazi dovoljno duboko. S druge strane, oštećenje može biti prilično veliko pri čemu cijela zubna kruna može biti odlomljena. Neovisno o opsegu oštećenja, izložena pulpa je podložna razvoju upale i nekroze i stoga je nije moguće očuvati. Provodi se endodontski zahvat koji uključuje odstranjivanje pulpe, čišćenje i oblikovanje korijenskih kanala te njihovo punjenje. Potom se defekt krune nadoknađuje ispunom ili fiksnoprotetskim nadomjeskom. Često je zbog opsežnosti defekta potrebno izraditi nadogradnju na koju će se postaviti krunica.

 

 

KOSI LOMOVI KOJI ZAHVAĆAJU KRUNU I KORIJEN

Kod ovih su lomova redovito prisutni opsežni defekti tvrdih zubnih tkiva, a liječenje je prilično složeno. Lomna pukotina počinje na kruni zuba, prolazi koso prema korijenu i završava na dijelu korijena koji se nalazi ispod alveolarne kosti. Popravak defekta je zahtjevan jer je potrebno rekonstruirati dio zuba koji se nalazi ispod razine kosti. U terapiji se odstrani odlomljeni dio, provede se endodontsko liječenje zuba, a defekt krune i korijena se nadomješta nadogradnjom na koju se postavlja krunica. Ponekad je zbog nepovoljnog odnosa i položaja ulomaka rekonstrukcija nemoguća pa je zub potrebno izvaditi.

 

LOM KORIJENA

Linija loma prolazi poprečno preko korijena, a lom je u cijelosti smješten ispod razine kosti. Oštećenje prilikom pregleda zuba nije vidljivo, a na njega upućuje bol pri zagrizu i povećana pomičnost zuba. U dijagnostici ove vrste prijeloma važna je rendgenska snimka na kojoj se jasno vidi lomna pukotina. Terapija je relativno jednostavna, a sastoji se od imobilizacije (sprečavanja pomicanja) oštećenog zuba. Zub se tankom žicom na određeno vrijeme učvrsti uz susjedne zube, tako da se prilikom žvakanja ne može pomicati. Time se omogućava srastanje odlomljenih dijelova korijena. Za vrijeme imobilizacije izbjegava se žvakanje na oštećeni zub kako bi se smanjili pomaci koji mogu otežati cijeljenje. Nakon srastanja ulomaka najčešće je potreban endodontski zahvat jer zbog traume dolazi do odumiranja pulpe.

 

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 4.8/5 (6 votes cast)

Traume zuba, 4.8 out of 5 based on 6 ratings

Kategorija : Traume Zuba i Potpornih Tkiva

Vezane Vijesti

Podijeli!