Tumori usta

U ustima i oralnoj regiji mogu se pojaviti različiti dobroćudni i zloćudni tumori. U vrlo ranim fazama razvoja relativno ih je teško prepoznati jer se rijetko očituju simptomima i znakovima. Kada dovoljno porastu, postaju uočljivi kao izrasline ispod normalne ili promijenjene oralne sluznice. Za razlikovanje dobroćudnih od zloćudnih tumora potrebno je biopsijom uzeti uzorak tkiva i patohistološkom analizom utvrditi svojstva tumora. Međutim, već i sam izgled te neke dodatne karakteristike izrasline mogu pomoći razlikovanju dobroćudnih od zloćudnih tvorbi:

  • Dobroćudni tumori rastu sporije i dimenzije im se sporo povećavaju tijekom niza godina. Za razliku od njih, zloćudni tumori rastu znatno brže i unutar jedne godine mogu postati višestruko veći.
  • Osim što sporije rastu, dobroćudni tumori imaju jasnije granice prema ostalim tkivima. Uglavnom su pravilnog oblika i oštro su ograničeni od okolnih tvorbi. Zloćudni tumori su nepravilnog oblika, a granice prema okolnim strukturama su teže uočljive.
  • Dobroćudni tumori tijekom rasta najčešće ne uzrokuju značajnija oštećenja okolnih struktura. Zloćudni tumori prilikom svojeg širenja često uništavaju obližnje strukture – uzrokuju rasklimavanje zubi, ulkuse na sluznici, velike defekte u kosti, perforacije nepca i širenje u obližnje šupljine (nosnu šupljinu ili maksilarne sinuse)
  • Dobroćudni tumori su većinom pokriveni normalnom nepromijenjenom sluznicom usne šupljine i izgledaju poput male izrasline ispod zdrave sluznice. Sluznica iznad zloćudnih tumora je izranjavana, krvari i često je bolna na dodir.

Navedene karakteristike predstavljaju samo općenite smjernice i nisu pouzdani kriteriji za određivanje zloćudnosti tumora. Za definitivnu dijagnozu i karakterizaciju tumora potrebno je učiniti biopsiju i patohistološku analizu. Stoga je svaku novonastalu izraslinu potrebno tretirati kao potencijalno zloćudnu sve dok patohistološki nalaz ne potvrdi ili opovrgne takvu sumnju.

ZLOĆUDNI TUMORI USTA

veliki zloćudni tumor smješten na postraničnom dijelu jezika

veliki zloćudni tumor smješten na postraničnom dijelu jezika

Najčešći tip zloćudnog tumora u usnoj šupljini je planocelularni karcinom, rak koji nastaje iz pločastih stanica oralne sluznice. Započinje kao bezbolna izraslina na sluznici koja se povećava, a na površini joj se uskoro razvija ulkus prekriven žućkasto-sivim naslagama. Površina ulkusa je bolna na dodir, a nerijetko se javljaju i krvarenja. Daljnjim rastom izraslina se pretvara u nepravilnu masu neravnih rubova s ulceriranom površinom. Karcinom raste i širi u svim smjerovima uništavajući okolna tkiva, a može poprimiti izrazito velike dimenzije. Neliječeni karcinom može ispuniti velik dio usne šupljine, a može se širiti i u prostore vrata, nosnu šupljinu i maksilarne sinuse. Vrlo rano daje metastaze u vratnim limfnim čvorovima, dok se metastaze u udaljenim organima javljaju prilično rijetko ili tek u vrlo uznapredovalim stadijima.

zloćudni tumor u vrlo ranoj fazi smješten na dnu usne šupljine

zloćudni tumor u vrlo ranoj fazi smješten na dnu usne šupljine

Kao i kod svih ostalih zloćudnih tumora, za uspješno liječenje karcinoma usne šupljine ključno je rano prepoznavanje i liječenje. Za razliku od većine zloćudnih tumora koji su nedostupni vizualnom pregledu i otkrivaju se tek u relativno uznapredovaloj fazi, karcinom u ustima može se lako prepoznati u početnoj fazi kada je šansa za potpuno izlječenje vrlo velika. Gotovo svi karcinomi usta započinju kao jedva primjetljiva izraslina s malim ulkusom na površini, stoga pacijenti koji uoče „ranicu“ na sluznici trebaju u što kraćem roku biti pregledani od doktora dentalne medicine, odnosno specijalista oralne medicine ili oralne kirurgije. Ranice koje se pojavljuju na oralnoj sluznici mogu biti raznolikog porijekla, a povlače se nakon što se pronađe i ukloni njihov uzročni čimbenik. Međutim, pojavljivanje ranice može ukazivati na zloćudnu tvorbu koju je potrebno pravovremeno prepoznati i kirurški ukloniti. Stoga sve promjene ovog tipa trebaju biti praćene i nadzirane od doktora dentalne medicine, a najčešće specijalista oralne medicine kako bi se utvrdila njihova narav i provelo potrebno liječenje.

 

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 3.9/5 (14 votes cast)

Tumori usta, 3.9 out of 5 based on 14 ratings

Kategorija : Oralna Kirurgija Pojmovi: ,

Vezane Vijesti

Podijeli!