Upalne bolesti parodonta – Gingivitis i Parodontitis

UZROCI UPALNIH PARODONTNIH BOLESTI

Upalne bolesti parodonta uzrokuju bakterije zubnog plaka. Plak se nakuplja na svim dijelovima zuba, a žvakanjem tvrde hrane i četkanjem zubi se u određenoj mjeri odstranjuje. Svakodnevnim mjerama oralne higijene moguće je znatno smanjiti količinu zubnog plaka, ali ga nikad nije moguće u potpunosti odstraniti. Čak i kada bi to bilo moguće, plak se ponovno formira nedugo nakon uklanjana. Stoga je uvijek u većoj ili manjoj mjeri prisutan na skoro svim zubnim površinama, a posebice na onima koja su teže dostupna četkanju. Ovo se posebno odnosi na područja ispod mjesta dodira susjednih zubi, gdje nakon uobičajenog četkanja zubi često zaostaju znatne količine plaka. Sazrijevanjem plaka i nakupljanjem sve većeg broja različitih bakterijskih vrsta, organizira se složena životna zajednica. Bakterije nastanjene u zubnom plaku u svojem metabolizmu proizvode i izlučuju različite kemijske spojeve. Iz plaka smještenog uzduž zubnog vrata, ovi spojevi dospijevaju do parodontnih tkiva i uzrokuju upalnu reakciju koja je odgovorna za najveći dio nastalih oštećenja.

Upalni reakcija je normalni odgovor organizma na bakterije i njihove produkte, a svrha joj je uništavanje i uklanjanje organizmu stranih tvari. Javlja se u svim tkivima i koristan je proces koji omogućava uklanjanje štetnih mikroorganizama ili tvari te regulira cijeljenje oštećenih tkiva. Tijekom upalnih promjena događaju se brojne reakcije koje učinkovito uništavaju mikroorganizme, ali istovremeno mogu oštetiti vlastite stanice i tkiva. To se događa i kod parodontnih bolesti – upalna reakcija usmjerena prema uništavanju bakterija istovremeno zbog svoje žestine oštećuje i parodontna tkiva. Za razliku od upalnih reakcija drugdje u tijelu, koje više ili manje uspješno uspijevaju otkloniti mikroorganizme, upala u parodontu nije odviše učinkovita u borbi protiv bakterija. Uzrok tome je organizacija bakterija unutar strukture zubnog plaka koji ih štiti, tako da obrambene snage organizma mogu djelovati samo na bakterije na površini plaka. Pritom bakterije u dubljim slojevima ostaju neoštećene te se nastavljaju razmnožavati i izlučivati kemijske spojeve koji izazivaju upalnu reakciju. Ona se stoga sve više pojačava i dovodi do sve opsežnijih oštećenja parodontnih tkiva.

Uz zubni plak, u razvoju parodontnih bolesti važnu ulogu ima i zubni kamenac. Kamenac nastaje odlaganjem mineralnih tvari u zubni plak, a za njegov razvoj je potrebno više vremena. Brzina nakupljanja kamenca ovisi o količini plaka – u slučaju slabije oralne higijene nakuplja se više plaka koji se s vremenom pretvara u kamenac. Važan čimbenik za nastanak zubnog kamenca je i sastav sline, tj. sadržaj mineralnih tvari u slini – slina s više minerala pogoduje bržoj mineralizaciji zubnog plaka. Sastav i količina izlučene sline se razlikuje od čovjeka do čovjeka. Ovo objašnjava zašto neki ljudi imaju povećanu sklonost razvoju i nakupljanju kamenca unatoč dobroj oralnoj higijeni, dok neki nisu podložni stvaranju kamenca čak ni u uvjetima loše higijene. Tipična mjesta za razvoj zubnog kamenca su zubne plohe koje se nalaze u blizini izvodnih kanala žlijezda slinovnica – vanjske plohe prvog i drugog kutnjaka u gornjoj čeljusti te jezične plohe sjekutića u donjoj čeljusti. Na tim mjestima svježa slina bogata mineralima dolazi u usnu šupljinu i omogućava kalcifikaciju zubnog plaka. Uz ova tipična mjesta, kamenac se može stvoriti i na svim drugim površinama zuba s kojih se plak nedovoljno redovito odstranjuje. Kamenac sam po sebi ne sadrži bakterije jer one zbog nedostatka hranjivih tvari ne mogu preživjeti u njegovim dubljim slojevima. Ipak, bakterije su prisutne u velikom broju na površini zubnog kamenca gdje formiraju plak na jednak način kao i na zubima. Također, hrapava površina kamenca pogoduje bržem nakupljanju plaka nakon što ga se mehanički ukloni četkanjem. Dakle, iako sam kamenac nije nastanjen bakterijama, ipak ima značajnu ulogu u razvoju parodontnih bolesti jer čini plodno tlo za nakupljanje i razvoj zubnog plaka. Uz to otežava uklanjanje plaka jer oblikuje neravne površine koje su nedostupne četkanju.