Utjecaj nepogodnih navika u dječjoj dobi na razvoj ortodontskih anomalija

Najčešće dječje nepogodne navike koje se povezuju s razvojem ortodontskih anomalija su sisanje prsta i dude varalice. Ove navike normalne su u ranoj dječjoj dobi, ali su nepoželjne nakon prelaska iz mliječne u mješovitu denticiju, što se događa u trećoj godini života. Već i za vrijeme mliječne denticije uslijed sisanja prsta ili dude može doći do prednjeg otvorenog zagriza (anomalija kod koje su pri zagrizu stražnji zubi u kontaktu, a između prednjih postoji slobodan prostor)ili križnog zagriza (anomalija kod koje stražnji donji zubi preklapaju gornje, umjesto da je obratno). Ako dijete napusti nepogodnu naviku do izmjene mliječne u mješovitu denticiju, ove anomalije se u velikom stupnju spontano ispravljaju. Međutim, ako se navika nastavi i za vrijeme mješovite denticije, prisutnost prsta ili dude mijenjaju položaj novoizniklih trajnih zubi i utječu na smjer rasta koštane osnove čeljusti. Na prvi pogled beznačajna navika sisanja značajno mijenja
napetost mišića usana i obraza, mijenja položaj jezika, uzrokuje negativan tlak u ustima i mijenja smjer rasta nepca. Ako ove promjene djeluju u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja, dolazi do preusmjeravanja rasta čeljusnih kosti i razvoja ortodontskih anomalija. Uz promjenu rasta čeljusti, pritisak prsta na prednje zube uzrokuje njihovo pomicanje i naginjanje (zbog položaja prsta, gornji zubi se naginju prema van, a donji prema unutra).

S ciljem prevencije ortodontskih anomalija, dijete bi trebalo poticati da nakon treće godine života napusti ove nepogodne navike. Odvikavanje od dude varalice može se provesti postupnim skraćivanjem vremena korištenja dude, sve dok naposljetku duda djetetu više neće biti potrebna. Za razliku od sisanja dude, navika sisanja prsta teže se napušta i može potrajati sve do školske dobi. Dijete je potrebno motivirati da prekine nepogodnu naviku, a ako ona opstane unatoč svim naporima, na vrijeme treba poduzeti ortodontsku terapiju kako bi se ispravila nastala anomalija.