Utjecaj proteze na govor

Govor je složena funkcija u kojoj važnu ulogu imaju zubi i jezik. Gubitkom većeg broja prirodnih zubi, govor se mijenja i postaje nerazgovijetan, a određeni glasovi se teže izgovaraju. Jedan od zadataka zubne proteze je da nadoknadom izgubljenih zubi poboljša izgovor. I za navikavanje na govor s novom protezom potrebno je određeno vrijeme prilagodbe. Postavljanjem nove proteze u usta mijenjaju se dotadašnji odnosi među čeljustima, a znatan dio usne šupljine ispunjava baza proteze i umjetni zubi. Ponekad elementi proteze mogu smetati pokretima jezika i tako otežavati govor. Zbog svega navedenog, pacijenti često neposredno nakon dobivanja nove proteze imaju osjećaj da njihov govor drukčije zvuči. To je normalno jer se govor doista mijenja kada su u ustima prisutne proteze. I na ovu promjenu se treba priviknuti, odnosno „naučiti“ govoriti s protezama.

Utjecaj proteze na estetiku lica

Iako to možda nije toliko očigledno, zubi izrazito utječu utjecaj na vanjski oblik lica. Stražnji zubi podupiru čeljusti i održavanjem razmaka među čeljustima određuju visinu lica. Prednji zubi služe kao oslonac obrazima i usnicama dajući im normalni oblik i zaobljenost. Gubitkom većine ili svih prirodnih zubi, gubi se oslonac za obraze i usnice, a čeljusti se međusobno približavaju. Zbog toga nastaje karakteristični „starački“ izgled bezube osobe s upalim obrazima, smanjenom donjom trećinom lica i bradom približenom nosu. Usnice su uvučene jer im nedostaje potpora prednjih zubi, a kutovi usnica su iz istog razloga spušteni prema dolje.
Izradom zubne proteze može se značajno popraviti ovaj estetski nedostatak. Stražnji zubi u protezi preuzimaju funkciju podupiranja čeljusti i tako uspostavljaju normalnu visinu lica, a prednji zubi i baza proteze podupiru obraze i usnice vraćajući im normalni oblik.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 4.0/5 (4 votes cast)

Utjecaj proteze na govor, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Kategorija : Mobilna Protetika

Vezane Vijesti

Podijeli!