Važnost higijene kod fiksnih protetskih nadomjestaka

Kod pacijenata s fiksnim protetskim nadomjescima od izuzetne je važnosti redovito i temeljito održavanje oralne higijene. Bez obzira na materijal, tehniku izrade ili vrstu nadomjeska, njihov vijek trajanja izrazito ovisi o higijenskim uvjetima. Orijentacijski vijek trajanja fiksnog nadomjeska je 5 godina. To je prosječno vrijeme koje bi nadomjestak trebao opstati u ustima i ispunjavati svoju funkciju prije nego što će ga biti potrebno zamijeniti. Ako se održava prikladna oralna higijena, pojedini nadomjestak može trajati i više od 10 godina, a ako je higijena nedostatna, nadomjestak ili zub nosač može biti izgubljen u vrlo kratkom roku, ponekad kraćem od godinu dana.

Postavljanjem nadomjeska na zub stvaraju se uvjeti koji pogoduju nakupljanju plaka i otežavaju njegovo odstranjivanje. Rub krunice u dodiru s gingivom predstavlja mjesto koje je izrazito podložno stvaranju plaka, a uz to ga je teže očistiti jer je često smješteno ispod zubnog mesa. Ispod tijela mosta se također mogu nakupljati ostaci hrane na kojima se razmnožavaju bakterije pa uzrokuju upalu sluznice ispod mosta i oko susjednih zubi. Osjetljivo je i područje na kojem zdravi zub dolazi u kontakt s nadomjeskom – između dvaju zuba nakuplja se plak i uzrokuje upalu gingive i karijes.

Ponekad pacijenti misle da su nakon opskrbe krunicama ili mostom njihovi zubi „zaštićeni“ i da se više ne mogu pokvariti. Ovakvo mišljenje je potpuno krivo, štoviše, zubi opskrbljeni fiksnim nadomjeskom podložniji su karijesu i potrebna im je intenzivnija higijena nego zdravim zubima. Potrebno je temeljito četkati najosjetljivija područja – spojeve krunice sa zubom u predjelu zubnog vrata te prostore među zubima. Nedostatna higijena ovog prostora uzrokovat će karijes na zubnom vratu neposredno ispod ruba krunice. Budući da je vrat pokriven samo tankim slojem cakline ili cakline uopće nema, ovaj karijes se brzo širi i može uzrokovati upalu pulpe zuba (pulpitis). Za liječenje pulpitisa potrebno je izbrusiti dio nadomjestka da bi se pristupilo pulpnom prostoru. Ovakav postupak izravno oštećuje nadomjestak i čini ga manje vrijednim. Nadalje,endodontsko liječenje teško je izvesti na zubima koji su opskrbljeni nadomjeskom pa je i njegov ishod nesigurniji. Uz karijes na vratu zuba, nakupljanje plaka oko ruba krunice uzrokuje gingivitis i parodontitis. Liječenje ovih bolesti u prisutnosti nadomjestaka je otežano, a tijekom parodontnog liječenja postoji i mogućnost oštećenja nadomjestka. Napredovanjem parodontitisa zubi nosači se rasklimavaju i postaju manje sposobni za prihvat žvačnih sila. Zato pacijent postupno sve slabije žvače, pa zbog oštećenja parodonta zuba nosača cijeli most gubi svoju funkciju.

Oralna higijena nadomjestaka uključuje svakodnevne mjere koje se provode na zdravim zubima. Dakle, nije posebno uvoditi posebne metode ili sredstva (iako je moguće), već je potrebno savjesno i redovito provoditi uobičajene mjere oralne higijene. Ovo prije svega podrazumijeva temeljito četkanje četkicom i pastom s posebnim naglaskom na zubne vratove i područja između zubi. Četkicu treba držati tako da su vlakna pod kutom od 45° na površinu zuba i laganim vibracijskim pokretima četkati vratove zubi uz gingivu te prostore među zubima. Prostore između zubi često nije moguće u potpunosti očistiti samo četkicom, pa se preporuča upotreba zubnog konca i interdentalnih četkica. Zubni konac je praktično dodatno sredstvo za odstranjivanje plaka s područja koji nisu dostupni čišćenju četkicom, a interdentalne četkice omogućavaju optimalno uklanjanje plaka s područja između zuba. Suprotno uvriježenom mišljenju da je korištenje zubnog konca, a posebice interdentalnih četkica dugotrajan i kompliciran postupak, uvježbani pacijent može ovim sredstvima učinkovito očistiti kritična mjesta u samo nekoliko minuta.

Kao nadopuna oralnoj higijeni mogu poslužiti i antiseptičke tekućine, ali one ne mogu zamijeniti temeljito i redovito „pranje zubi“ četkicom i pastom. Sve antiseptičke tekućine, bez obzira na sastav, puno bolje djeluju ako se koriste nakon četkanja zubi nego ako se koriste samostalno. Četkanje je potrebno da bi se uklonio zubni plak koji prianja uz zubne površine i nije ga moguće odstraniti samim ispiranjem, a antiseptička tekućina primijenjena nakon četkanja smanjuje broj preostalih bakterija i usporava ponovno stvaranje plaka.