Zubni implantati – usluge obnove zuba

U životu vam može doći vrijeme kada ćete razmišljati o nekoj vrsti operacije zamjene zuba ili o zahvatu obnove zuba. Zubni implantati mogu pomoći pojedincima koji su izgubili zube ili su im zubi uklonjeni zbog nesreće, bolesti desni ili nekog drugog problema. Postupak dentalne implantacije može vam pomoći u obnovi vaših usta do potpune funkcionalnosti, te vas također može ohrabriti da opet budete ponosni na svoj osmijeh.
Što je zubna implantacija?
Zubna implantacija je postupak umjetne zamjene zuba koji pomaže pojedincima da nadomjeste one zube koji su izgubljeni ili uklonjeni zbog različitih okolnosti. Postupak implantacije obično počinje umetanjem titanskog vijka s ispresijecanom površinom u čeljusnu kost; titan se koristi zbog svoje jedinstvene sposobnosti spajanja s kosti, stvarajući čvrstu podlogu za zamjensku krunicu.
Ugradnja zubnih implantata ne predstavlja novo znanstveno otkriće. Zabilježeno je da se zubna implantacija radila u određenim kulturama čak 600. godine nakon Krista. Dok su se od tog vremena postupci i liječenja nedvojbeno promijenili te poboljšali u vidu sigurnosti i njege, postalo je očito da je zubna implantacija dugoročan medicinski postupak kojeg je prihvatilo nekoliko kultura, uključujući našu današnju.
Postoji preko 100 tvrtki u Sjedinjenim Američkim Državama koje trenutno nude usluge zubne implantacije. Dok ove usluge često izvode stručnjaci poput oralnih kirurga, u većini slučajeva zubnu implantaciju može izvoditi čak i stomatolog opće prakse koji je uvježban u tom području i ima adekvatnu opremu.
Stopa uspješnosti zubne implantacije
Stopa uspješnosti zubne implantacije je razmjerno visoka, otprilike 75%-95% svih implantacijskih zahvata je uspješno. Podaci se temelje na petogodišnjem istraživanju. Međutim, cjelokupan uspjeh zahvata uvelike ovisi o vještini kirurga kao i o strukturi čeljusne kosti te oralnoj higijeni pacijenta. Evidentirano je da je stopa uspješnosti kod pušača značajno manja od stope uspješnosti kod nepušača. Zahvaljujući visini troškova čak i jednog zubnog implantata, operativni zahvat implantacije često se odgađa dok pacijent ne prestane pušiti.
Vrijeme zaliječenja kod zubne implantacije
Kao što se može očekivati, zubni implantat često zahtijeva značajnu količinu ”vremena zaliječenja”. Sve do nedavno normalni tijek zubne implantacije bio je potpun nakon prosječnog trajanja od 7 mjeseci. Ovaj proces počeo bi ugradnjom titanijskog vijka u čeljusnu kost i nakon nekoliko mjeseci privremena krunica bi se stavila preko vijka. Jednom kada privremena krunica pomogne ”oblikovati” desni, da tako kažemo, trajna krunica se tada stavlja na svoje mjesto.
Međutim, u posljednje se vrijeme stopa uspješnosti drastično povećala za postupke zubne implantacije koji se događaju odmah nakon vađenja zuba. Koristeći ovu metodu titanski vijak bi se stavio na mjesto odmah nakon vađenja i u nekim slučajevima bi se umjetni zub u isto vrijeme mogao umetnuti, eliminirajući time uobičajeni službeni period čekanja.
Bilo da ste izgubili zub ili zube u nezgodi ili zbog oralne bolesti, zubni implantati su održivo rješenje koje vam pomaže vratiti ono što ste izgubili. Ti implantacijski postupci sada nisu jedina mogućnost, a o toj odluci biste trebali porazgovarati sa stomatološkim stručnjakom kako biste odvagnuli sve dostupne opcije.